Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Vedno več jih je, odgovornih domov pa premalo!

Če v pomladnih mesecih niste poskrbeli za sterilizacijo/kastracijo svojih mačk, ste v poletnem času postali del problema, vsekakor ne rešitve. Število zavrženih mačjih mladičev in odraslih mačk je namreč iz leta v leto večje.

Vsa zavetišča predvsem v poletnih mesecih dobesedno pokajo po šivih, mačji mladiči pa ne nazadnje končajo tudi sredi gozda, pod kolesi avtomobilov, na kmetijah, kjer jih je ravno tako preveč, in še kje drugje. Pozabljeni so od tistih, ki so v resnici krivi za njihov obstoj. Le redki imajo srečo, da najdejo odgovoren dom, kjer je zanje ustrezno poskrbljeno. Takšnih domov je žal vedno premalo!

Zavedati se moramo, da smo kot po vseh ostalih zakonih tudi po Zakonu o zaščiti hišnih živali odgovorni za svoja dejanja. Če ste v svoj dom sprejeli mladega mucka, najdenega ali podarjenega od znancev, je prav, da ste za zgled drugim, predvsem svojim otrokom, ter zanj ustrezno poskrbite.

Mačji mladiči lahko zapustijo svoje leglo po starosti 12 tednov (kar navaja tudi Zakon o zaščiti hišnih živali). Do te starosti jih samica nauči osnovnih pravil preživetja, ki kasneje vplivajo tudi na vedenje in socializacijo mačke. Zato nikakor ni priporočljivo (celo kaznivo) mačje mladiče odvzeti iz legla pred 12. tednom starosti, čeprav že sami jedo.

Izrednega pomena je, da poskrbite za preventivni pregled, testiranje za levkozo in mačji aids, cepljenje ter sterilizacijo/kastracijo. Muce se lahko praviloma sterilizirajo oziroma kastrirajo že takoj, ko dosežejo nad 1,2 kg. Čakanje na prvo gonitev ali starost 6 mesecev je nesmiselno in predstavlja tveganje za prenos nalezljivih bolezni. V kolikor vam obisk veterinarja predstavlja prevelik zalogaj, nas kontaktirajte in poskušali vam bomo pomagati po svojih najboljših močeh.

V zadnjem času opažamo večje število zapuščenih ali izgubljenih mačjih mladičev, kar kaže na neodgovornost ljudi. Ena muca lahko ima v enem letu več kot 10 potomcev. Zato je bistvenega pomena, da se čim prej poskrbi za sterilizacijo oz. kastracijo. S tem preprečimo tegobe sebi in našim mucam pa tudi njihovim naslednikom.

Če ste še vedno mnenja, da so mačke pač mačke in se lahko nekontrolirano množijo, prenašajo z ene lokacije na drugo in same iščejo hrano in zavetje, si boste verjetno premislili ob prvem srečanju z eno izmed tegob, ki  lahko doletijo vas in/ali vaše druge hišne živali. Imeti popolnoma zdravega mačka, brez ustrezne oskrbe, je zgolj sreča. Če jo izzivamo, pa lahko hitro postane nesreča.

Zavod Muri

 

 

 

Oglejte si tudi