Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Nova zobozdravstvena ambulanta na Vranskem

Nova pridobitev zagotavlja boljšo dostopnost do zobozdravstvenih storitev za prebivalce Spodnje Savinjske doline in s tem izboljšuje kakovost primarnega javnega zdravstva. V Zdravstvenem domu na Vranskem so v sredo 9. junija odprli novo zobozdravstveno ambulanto za odrasle. Na krajše slovesnosti, ta  se udeležili tudi poslanca v DZ Aleksander Reberšek in Nik Prebil ter župani Franc Sušnik, Janko Kos, Vinko Debelak in Marko Semprimožnik.

O novi pridobitvi je govorila direktorica ZD Žalec dr. Hana Šuster Erjavec, ki je  poudarila, da so se pričele glede na zaznane potrebe po okrepitvi zobozdravstva za odrasle je Zdravstveni dom »dr. Jožeta Potrate Žalec« že konec leta 2019 aktivnosti za pridobitev nove zobne ambulante za odrasle. Pri njihovih prizadevanjih sta jim bila v veliko pomoč poslanca DZ Nik Prebil in Aleksander Reberšek ter župana občin Vransko in Žalec, Franc Sušnik in Janko Kos. Tako so s skupnimi močmi pridobili novo širitev programa in uresničili delovanje prve ambulante za zobozdravstveno varstvo odraslih, ki je svoje prostore dobila v Zdravstveni postaji Vransko.

Zadnjih petnajst let namreč ZD Žalec ni imel svoje zobne ambulante za odrasle. Vsi zobozdravniki za odrasle, tudi tisti, ki svoje delo opravljajo v prostorih ZD v Žalcu in na Vranskem, imajo koncesijo. Na območju Spodnje Savinjske doline je tako delovalo 12 ambulant za odraslo zobozdravstvo in tem se je januarja pridružila nova ambulanta pod okriljem ZD Žalec na enoti Vransko. Za odrasle v  dolini sedaj skrbi 13 zobozdravnic in zobozdravnikov. Ker pa je večina ambulant že polno zasedenih, je nova ambulanta izjemna pridobitev za prebivalce te doline.

Za delo v ambulanti smo zaposlili zobozdravnika Nika Šulerja in tehnika Davida Drofenika. Nova ambulanta je začela delovati 11. januarja 2021, sprva v prostorih otroške zobne ambulante na Vranskem, ki jo je ZD prevzel od koncesionarke že leta 2018. Od 1. aprila 2021 pa je ambulanta začela delovati v svojih novih prostorih, ki so jih v ta namen adaptirali v ZD Vransko. Poleg ambulante so uredili prostor za administracijo zobozdravnika in prestavili ter na novo uredili tudi otroško zobno preventivo. Kupili so nov stol za zobozdravstvo, kompresor ter vso potrebno opremo in aparature za zobozdravstvo. Celotna investicija je vredna dobrih 60.000 evrov in jo je v celoti financiral ZD iz presežkov dobrega poslovanja v preteklih letih.

V novi ambulanti bo lahko svojega zobozdravnika izbralo okoli 1.700 pacientov. Do danes se je v ambulanto Nika Šulerja vpisalo že več kot 400 pacientov, ki prihajajo večinoma iz občin Spodnje Savinjske doline.

Besede zahvale je v imenu vseh izrekel župan Franc Sušnik, v kulturnem programu pa sta nastopila Lucija Remic, ki je zaigrala na ukulele, in njen brat Rok z recitacijo. S prerezom traku pa so simbolično novo zobno ambulanto predali namenu župana Janko Kos in Franc Sušnik, direktorica ZD Žalec dr. Hana Šuster Erjavec ter  poslanca v DZ Aleksander Reberšek in Nik Prebil.                                                                                       

T. Tavčar

Oglejte si tudi