Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Vila Veternica je pod streho

Na robu gozda raste majhna hiša. Tako majhna, da bi bila skoraj za škratke in vile. In tako, kot škratki kopljejo zlato v rudnikih, tudi jamarji iščemo zlato v jamah. Seveda ne tistega pravega zlata s kemijsko formulo »Au«. Jamarji iščemo nove jame, v že znanih jamah iščemo nova nadaljevanja, pozorni smo na biološke, arheološke in geološke posebnosti v jamah. Največje zlato, na katerega lahko naletimo dandanes v jami, pa je poznano pod kemijsko formulo H₂O.

Tako ni naključje, da je nastajajoči prostor, jamarski dom Centra jamskih doživetij, dobil ljubkovalno ime Vila Veternica. Seveda vsi dobro poznamo jamo Veternico, najdaljšo vodoravno jamo na Dobrovljah. Mnogi ste jo v sklopu vsakoletnega dneva odprtih vrat Centra jamskih doživetij že obiskali z nami.

Verjamem, da Centra jamskih doživetij z Vranskega ni potrebno posebej predstavljati, saj smo v tem kratkem času postali znani širom bližnje okolice. S svojim delom skrbimo za varstvo jam in voda, širjenje znanja s področja jamarstva, ekologije in geografije ter za približevanje jamarstva širši javnosti na območju Savinjske doline in okolice. V petih letih, odkar je Center jamskih doživetij prisoten na Vranskem, smo z Vranšani spisali že kar nekaj lepih zgodb. Za jamarstvo smo tudi navdušili že nekaj aktivnih novih jamarjev. Čeprav nas večinoma najdete v podzemlju, smo pričeli z gradnjo Vile Veternice zato, da nas boste lahko bolje spoznali tudi na površju – jamarski dom bo krasila razstava jamskih fotografij, poučni plakati o kraških pojavih in zbirka kamnin, ki jo vsi ljubitelji kamenja dopolnjujemo že vrsto let. Nekateri bodo kmalu spali na kamenju, če naša Vila Veternica ne bo kmalu dokončana. Seveda pa bomo prostor največ uporabljali jamarji za svoje dejavnosti, raziskovalne tabore, sestanke in izobraževanja.

Ker kot neprofitna organizacija razpolagamo z omejeno količino denarja, gradnja poteka počasi. Dela, ki smo jih opravili doslej, so obsegala rušitev nevarnega starega objekta, napeljavo vodovoda do lokacije novega objekta, nasutje materiala in vlivanje betonske plošče, vgradnjo rastlinske čistilne naprave, postavitev lesenega skeleta in kleparska dela. Velik delež smo opravili z lastnim delom in posojili članov, s podporo Občine Vransko, s prijazno pomočjo okoliških obrtnikov in skromnim finančnim vložkom, s kakršnim kot nepridobitna organizacija sploh lahko razpolagamo. Vsem naštetim se za pomoč iskreno zahvaljujemo.

Za zaključek smo obrnili vse žepe, postrgali kovančke in iztisnili še toliko, da smo objekt še pred jesenskim deževjem spravili pod streho. Na dan delovne akcije, v soboto, 27. avgusta 2022, sem se zjutraj zaskrbljeno ozirala v nebo in upala, da bodo oblaki zdržali vsaj do poldneva. Pri Vili Veternici se nas je nabiralo vedno več, tako da nas je bilo na koncu vsega skupaj 23 sodelujočih. Tako smo lahko delali v več ekipah: krovska ekipa v zraku, fizikalna ekipa na tleh, kuharska ekipa pri kotlu, logistična ekipa na terenu in podporna ekipa za dobro vzdušje. Opeke so kar poletele do slemena, spretne roke so jih skrbno zložile v vrsto in ob 15. uri, ko so pričele padati prve kaplje dežja, smo bili že v varnem zavetju naše nove strehe. Kritina je preživela tudi svoj prvi »stress test«, ko je padlo nekaj drobne toče.

Za sodelovanje na delovni akciji se jamarji iskreno zahvaljujemo Martinu Skoku za strokovne usmeritve, praktične nasvete in vodenje delovne akcije. Hvala, Ivo Urankar, Aleksander Reberšek in Boris Skok, za vašo nesebično pomoč in pridne, močne roke. Hvala tudi Občini Vransko za sofinanciranje nakupa kritine, da smo delovno akcijo sploh lahko izvedli.

In hvala tudi vam, dragi Vranšani, ki se radi ustavite pri nas, kaj povprašate, nam mimogrede pomagate, poklepetate, poberete kakšno smet, če jo opazite, in skrbite za skupno dobro.

Lea Pavrič, Center jamskih doživetij

Oglejte si tudi