Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Butara velikanka na Vranskem

Za počastitev cvetne nedelje v letu Gospodovem 2021 – poznanem tudi kot drugo koronsko leto – sta Jožef in Marijana Semprimožnik s Kalov za svoje vnučke izdelala butaro velikanko. Bila je večja od vseh ostalih, ki jih je Jožef napravil do sedaj in delal jih je vsako leto. Merila je kar 6,70 m. Rože, ki so jo krasile, pa so bile dar ge. Dragice in ge. Ane iz Merince, za kar se jima iskreno zahvaljujemo. Butara je bila v cerkvi sv. Mihaela na Vranskem to cvetno nedeljo največja. Bila je tako velika, da smo jo morali s pomočjo farnega župnika Jožefa Turineka privezati na ograjo od kora. Tam je varno stala in krasila bogoslužje, ki ga je daroval naš domačin, župnik Dori, ki službuje v Berlinu.

Med mašo nas je opominjala, da v teh neprijetnih časih še znamo stopiti skupaj in izdelati nekaj za svojo dušo,  da življenje teče kot nekoč in da sta veselje in upanje otrok ter starejših še vedno enaka. Javno življenje se je čez praznike zopet ustavilo, a nam to ni vzelo velikonočnega veselja, kajti pregovor pravi: Pred jutrom je noč najbolj temna.

Vnučki so butaro postavili s pomočjo palic in staršev. Palice so vidne na sliki, starši pa ne, ker so po obredu veselo slikali vnučke in butaro za arhiv in spomin.


                                                                        Andrej Semprimožnik

Oglejte si tudi