Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

NA IZLETU S PIKNIKOM

Enaindvajset članov PD Vransko se je v soboto, 14. septembra, odpravilo na poseben planinski izlet, ki so ga zaključili s  piknikom. Domače društvo je izlet organiziralo v sodelovanju s PD Križna gora iz Podkraja pri Colu in PD Logatec. Planinska tura, ki so jo vodili vodniki navedenih društev, se je začela na Kalcah v smeri regionalne ceste proti Podkraju, kmalu pa so zavili na kolovoz proti najvišjemu vrhu občine Logatec, Srnjaku (919 m). Med potjo jih je vodnik Nejc Rus iz Logatca opozoril na marsikatero naravno in krajevno znamenitost, kot na primer na mejni kamen, kjer je po letu 1920 potekala rapalska meja med Kraljevinama Italijo in SHS, ogledali pa so si tudi italijanski bunker ter poznorimsko utrdbo na Lanišču, edini primer rekonstruirane rimske utrdbe  na Slovenskem.
S Srnjaka so se spustili na nekoliko nižje razgledišče, ki so ga pred nekaj leti postavili logaški planinci in uživali v razgledu vse do Ljubljane in okoliških hribov. Žal so bili Julijci zaradi oblačnosti nevidni.
Člani PD Križna gora so na razgledišču pripravili pravo gostijo, ki se je začela z "zeljem", po Sloveniji poznano jedjo pod imenom jota, in nadaljevala z dobrotami z žara, celo kostanja. K dobri hrani se je odlično  podalo vipavsko vino, sproščeno vzdušje pa je še okrepila harmonika, na katero je zaigral oče našega glavnega vodnika Dušana Plesničarja.

Ker smo planinci družabni ljudje in radi sklepamo nova poznanstva, bomo z izleti k prijateljem planincem nadaljevali, prav tako pa bomo z veseljem pokazali naše območje vsem, ki bodo to želeli.

                                                                                                                    Za PD Vransko:
                                                                                                                    Suzana Felicijan Bratož

Oglejte si tudi