Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
0°C
PON.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Za darovanje krvi spodbujajo tudi mlade

V zadnjem času se na območju Spodnje Savinjske doline čedalje manj krvodajalcev udeležuje terenskih krvodajalskih akcij. Na RKS – Območnem združenju Žalec ugotavljajo, da so razlogi v podjetjih, ki zaradi delovnega procesa ne morejo omogočiti delavcem udeležb na akcijah, ter zavedanju mladih, ki nimajo dovolj informacij o tem.

V Sloveniji smo 4. junija 1945 na Transfuzijskem oddelku pri Centralni vojni bolnici v Ljubljani odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi. Že vse od leta 1953, ko je organizacijo krvodajalskih akcij prevzel Rdeči križ Slovenije, naši krvodajalci darujejo kri prostovoljno, brezplačno in anonimno, kar je prvi pogoj varne krvi. Z gotovostjo lahko trdimo, da kri in zdravila iz krvi še nikoli niso bila tako varna in kakovostna, kot so danes.

S stalnim spremljanjem zalog krvi in porabe ter sprotnim ukrepanjem vseh sodelujočih v preskrbi s krvjo zagotavljajo transfuzijske službe tudi odgovorno, skrbno in racionalno ravnanje s krvjo. 

Žalsko območno združenje Rdečega križa na leto organizira 10 terenskih krvodajalskih akcij in na njih s pisnimi in SMS-vabili povabi na vsako akcijo po 250 krvodajalcev, katerih podatke vodi v svoji evidenci. Po dve akciji sta na Vranskem in Polzeli ter Žalcu, Šempetru in Preboldu, udeleži pa se jih od 50 do 70 krvodajalcev. Po potrebi celjska transfuzijska služba in žalski RK dodatno preko SMS-sporočil povabijo krvodajalce, katerih kri potrebujejo v določenem trenutku.

Pri nas lahko kri darujejo tisti, ki so stari med 18 in 65 let; moški jo darujejo vsake 4 mesece, ženske pa 3. Tiste, ki ne morejo več darovati krvi, želijo nadomestiti z novimi mladimi krvodajalci, zato pozivajo vse mlade, stare 18 let in več, da se udeležijo katere izmed krvodajalskih akcij in s tem pokažejo svojo humanost do sočloveka, kajti nikoli se ne ve, kdaj bodo ravno oni potrebovali kri. Prijave: http://www.daruj-kri.si/vpis/.

Do konca leta bodo krvodajalske akcije na našem območju: v Gasilskem domu Prebold 24. oktobra od 7. do 10. ure, telovadnici UPI Ljudske univerze Žalec 4. novembra od 7. do 12. ure in v veroučni učilnici Župnije Polzela 21. novembra, in sicer od 7. do 12. ure.

                                                   Za RKS - Območno združenje Žalec
                                                   Matjaž Črešnovar

Oglejte si tudi