Logo MojaObčina.si

Vransko

JUTRI
4°C
-6°C
ČE.
4°C
0°C
2603

S SRCEM NA POTI – brezplačni prevozi za starostnike

Kaj je PROSTOFER?

Prostofer je skovanka iz besed 'prostovoljni' in 'šofer'. Prostofer je projekt zavoda Zlata mreža.

PROSTOFER je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč.

Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Tisti bolj oddaljeni se velikokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oziroma času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo taksi, vendar pa to pomeni dodatne stroške, kar je za številne prevelik finančni zalogaj, zato tovrstnih prevozov ne uporabljajo.

Komu je namenjen PROSTOFER?

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.

Zakaj PROSTOFER?

Brezplačni prostoferski prevozi starejšim omogočajo:

  • večjo mobilnost,
  • večjo socialno vključenost,
  • medsebojno povezovanje,
  • medsebojno pomoč,
  • boljšo kvaliteto življenja v tretjem življenjskem obdobju,
  • čim dlje lahko ostanejo doma (čim kasnejši odhod v dom za ostarele).

Druženje in občutek koristnosti igrajo pomembno vlogo pri aktivnem staranju.

Kako deluje PROSTOFER?

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo je zagotovljeno s strani občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8.00 in 18.00, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

 

Kdo je lahko PROSTOFER?

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah ... To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje.

Kako postati PROSTOFER?

Vozniki, ki želijo postati prostoferji, to sporočijo na občino, v kateri živijo in je priključena projektu Prostofer.

Kontaktna oseba na Občini Vransko:

Suzana Felicijan Bratož, tel.: 03 703 12 11,

e-pošta: suzana.felicijan@vransko.si.


Zakaj je PROSTOFER družbenokoristen projekt?

S t. i. prostoferstvom se povečuje udeležba starejših v cestnem prometu in izboljšuje njihova mobilnost. Poleg tega se izboljšuje varnost v cestnem prometu in povečuje socialna vključenost starejših na splošno, obenem pa povečuje cenovna dostopnost  prevozov. V zadnjem času postaja projekt prostoferstva tudi ekološki oziroma prijazen do okolja, saj stremimo k temu, da prostoferji uporabljajo električna vozila.

Slovenija se že uvršča med 'zelo stare' države, saj je danes pri nas vsak peti prebivalec starejši od 65 let.

3 % na leto se povečuje delež starejših od 60 let.

Zakaj bi k projektu PROSTOFER morala pristopiti vsaka občina?

Glede na to, da se dviguje starostna meja in povečuje število starostnikov, postajajo potrebe po skrbi za starejše vse večje. Prostofer je eden od projektov, ki na celovit način rešuje problematiko mobilnosti starejših občanov, zato k projektu v zadnjem času intezivno pristopajo številne slovenske občine, ki želijo svojim starejšim občanom ponuditi možnost brezplačnih prevozov, ko jih nujno potrebujejo.

Nekatere občine uporabljajo električna vozila – zanje so si občine zagotovile tudi polnilnice, ki so obenem tudi parkirno mesto za to vozilo. Dodana vrednost najema ali nakupa vozila za prostoferstvo pa je lahko tudi uporaba tega vozila za kakšne druge občinske namene, ko je vozilo prosto.

Prednosti projekta Prostofer, ki jih ne smete spregledati:

·        brezplačni klici za uporabnike

·        100-odstotna odzivnost klicnega centra

·        zagotovljena celostna storitev in kakovost na vseh ravneh

·        zagotavljanje prostovoljnih voznikov

·        brezplačno usposabljanje in izobraževanje voznikov

·        brezplačna namestitev računalniškega programa oz. aplikacije, možnost izvoza podatkov ter izdelava 

         statističnih izkazov

·        večja medijska prepoznavnost občin zaradi velike odmevnosti projekta

·        možnost pridobivanja razpisnih sredstev

Medijske objave:

Projekt Prostofer je deležen številnih medijskih objav in predstavitev ter uživa velik ugled in odobravanje s strani celotne Slovenije. Prvič je bil celovito predstavljen v oddaji Preverjeno na POP TV – na tej povezavi si lahko ogledate prispevek: https://drive.google.com/open?id=1h0pQkSCDc4bZNZbi4TlmZP3uPLaNB4ie

Še več objav pa je na spodnjih povezavah ali pa si jih lahko ogledate tudi na FB-profilu Zlata mreža:

RTV SLO: https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174634640                                                        

RADIO SLO: https://4d.rtvslo.si/arhiv/izlusceno/174630305

Dnevnik:https://www.dnevnik.si/1042896724/lokalno/gorenjska/radovljicani-rekorderji-v-prijavah-za-prostovoljne-voznike-starejsih

Večer: https://www.vecer.com/s-prostovoljcem-k-zdravniku-na-pokopalisce-tudi-na-izlet-6493721

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi