Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
34°C
17°C
Oceni objavo

Graščina Podgrad – stičišče zelenjadarjev s ponudbo eko zabojčkov

Posest Podgrad je na Vranskem najbolj poznana po graščini, izviru in bazenčku, kjer se lahko poleti (in nekateri tudi pozimi) osvežimo. A je več kot to, je idealen kraj za srečevanja!

V petek, 7. junija, so se na posesti Podgrad zbrali številni specialisti za pridelavo zelenjave, tako kmetijski svetovalci kot tudi kmetje iz vse Slovenije, saj je podjetje Čarna, d. o. o., bolj znano po svoji blagovni znamki Zeleni zabojček, organiziralo strokovni posvet zelenjadarjev. Na posestvu Podgrad, na kmetiji Ire Zorka, namreč drugo leto preizkušajo različne metode in tehnike ekološke pridelave zelenjave, tako pridelano zelenjavo pa nato tržijo v Zelenih zabojčkih.

Strokovnjaki iz vse Slovenije so predstavili različne tehnike, nekatere prav nepričakovane. Verjetno niste vedeli, da če svežo nabrano zelenjavo za nekaj časa potopimo v vročo vodo, bo zelenjava dlje časa ostala sveža, manj bo gnila in manj jo bodo napadale plesni. Seveda je pomembno, kako vroča je voda in kako dolgo zelenjavo namakamo. Vsi smo že slišali o pomembni vlogi medonosnih čebel, a da so vsaj toliko, če ne še bolj pomembni divje čebele, čmrlji in čebele samotarke, je bilo novo tudi za marsikaterega strokovnjaka. Tudi zanje lahko poskrbimo tako, da jim omogočimo miren prostor v zemlji, kjer odložijo jajčeca.  Veliko pozornost je pritegnil tudi okopalnik za male kmetije, ki ga razvijajo skupaj s Fakulteto za strojništvo. Vse to in preostale predstavitve najdete na carna.si.

Na posestvu Pograd pa se ni dogajalo le ta dan – na njivi ob graščini, tik ob novem drevoredu, je živahno večino dni v tednu, običajno zgodaj zjutraj, ko na njivi sadijo, sejejo, preizkušajo in letos (seveda) pobirajo polže. Mimogrede, poskusi, kaj je najbolj učinkovit način boja proti polžem, so gotovo eni najbolj aktualnih to leto.

Vse, kar pridelajo, letos ponujajo tudi na posesti Podgrad. Oglasite se, pišite na zabojcek@zeleni-zabojcek.si ali pokličite na 051 499 396.

Tako posest Podgrad tudi na tak način oživlja, postaja pomemben prostor srečevanj, izmenjave informacij in znanja ter prostor, kjer je moč dobiti svežo, ekološko pridelano hrano.

Gregor Hribar


Oglejte si tudi