Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Prvi kotiček za oddajo delujočih aparatov pod sloganom #ŠE SEM UPORABEN!

V ponedeljek, 6. julija, so na RCERO Celje oz. pri Zbirnem centru Bukovžlak z družbo ZEOS odprli prvi kotiček za oddajo delujočih starih aparatov. Če imate takšne aparate, jih lahko tudi občani občin Spodnje Savinjske doline pripeljete.

V sklopu petletnega projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom Še sem uporaben! je nosilka projekta, družba ZEOS, d. o. o., skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnih gospodarstev (sekcija Gospodarske zbornice Slovenije) in podjetjem TSD, d. o. o., ter lokalnim partnerjem Simbio, družba za ravnanje z odpadki, d. o. o., javnosti predstavila pilotni kotiček za oddajo še delujočih aparatov. Postavljen je v Zbirnem centru Bukovžlak na RCERO Celje in je na voljo vsem, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. S postavitvijo pilotnega kotička so organizatorji projekta pričeli svojo pot na področju krožne elektronike, h kateri pozivajo tudi evropski zakonski predpisi.  

Družba ZEOS, d. o. o., je največja slovenska shema, ki v imenu proizvajalcev izvaja zbiranje e-odpadkov, odpadnih baterij in odpadnih nagrobnih sveč. Zbrane tovrstne odpadke predaja v postopek nadaljnje obdelave. V času 13 let zbiranja e-odpadkov so teh zbrali skoraj 90.000 ton. Ocenjujejo, da se med njimi nahaja še 1-2 % delujočih naprav, ki po nepotrebnem končajo v predelavi materiala, hkrati pa se zavedajo, da se v Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pripravljajo zakonodajne spremembe na področju ravnanja z odpadki, ki vodijo v krožno gospodarstvo. Zato preko svojih aktivnosti nameravajo delovati v smeri, da bi se te odpadke zajezilo in s tem lahko ponovno uporabilo.  

»Veseli nas, da je družba ZEOS izbrala naš zbirni oz. regionalni center za postavitev prvega kotička za ponovno uporabo OEEO. Glede na to, da na leto v centru zberemo približno 500 ton odpadne električne in elektronske opreme, pričakujemo, da bomo v novem rumenem zabojniku zbrali nekje 5 ton še uporabnih aparatov. V Celju tako ponovno dokazujemo, da delujemo v smeri uresničevanja evropske direktive, ki pravi, da odpadek ni nekaj, kar je potrebno čim enostavneje in ceneje odstraniti, temveč je vir surovin. Hkrati pa tudi uresničujemo zelo aktualen koncept krožnega gospodarstva, saj odpadke spreminjamo v snovni vir ter zmanjšujemo količine odloženih ali sežganih odpadkov. Na tem mestu bi še izpostavil, da brez uporabnikov okoljskih ciljev ne bi uspešno dosegali, zato se na tem mestu zahvaljujem za njihovo do sedaj opravljeno delo na področju ločevanja odpadkov ter jih hkrati pozivam k premišljenim potrošniškim navadam, da bo odpadkov v prihodnosti čim manj,« je povedal mag. Marko Zidanšek, direktor družbe Simbio.  

 

T. Tavčar

 

Oglejte si tudi