Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Staro roza vozniško dovoljenje ostaja v veljavi še deset let

Dobra novica za voznike motornih vozil je, da stara rožnata vozniška dovoljenja ostajajo v obtoku. Rok za menjavo le-teh se je podaljšal kar za 10 let, in sicer s predvidenega roka 19. 1. 2023 na 19. 1. 2033. S spremembo Zakona o voznikih se je tako prestavil rok za zamenjavo ter s tem tudi gneča na upravnih enotah, na katerih bi morali vozniki podati vlogo za izdajo novega vozniškega dovoljenja, ki bi zamenjalo "roza" vozniško dovoljenje.

Po statističnih podatkih je v obtoku še približno 355 tisoč vozniških dovoljenj, izdanih na starih obrazcih, kar je približno 22 odstotkov vseh izdanih vozniških dovoljenj. Od tega je približno 310 tisoč rožnatih papirnatih vozniških dovoljenj, ki niso skladna z obrazcem vozniškega dovoljenja, ki je določen v direktivi 2006/123/ES, in 45 tisoč polikarbonatnih vozniških dovoljenj, ki so potekla  konec leta 2022.

V nadaljevanju predstavljamo tudi vprašanja, ki nam jih v zvezi z vozniškim dovoljenjem pogosto zastavljajo vozniki oziroma naše stranke.

Kaj moram storiti, če mi je ukradeno vozniško dovoljenje ali ga ne najdem?

Če pride do kraje, izgube ali pogrešitve vozniškega dovoljenja, mora lastnik le-to prijaviti na kateri koli upravni enoti ali krajevnem uradu v roku 8 dni. Namesto pogrešanega ali ukradenega veljavnega vozniškega dovoljenja vam bomo na upravni enoti na vašo zahtevo izdali novo vozniško dovoljenje. Če se vam to zgodi v tujini, predlagamo, da na policiji o tem naredite zapisnik, potem pa se z zapisnikom ob prihodu v Slovenijo zglasite na upravni enoti.

Imetnik vozniškega dovoljenja naj bi s svojim osebnim dokumentom ravnal skrbno. Na upravni enoti dolžno skrbnost ugotavljamo na podlagi okoliščin pogrešitve, ki jih ob prijavi navede posameznik. Uradna oseba sestavi zapisnik o izjavi in tako na podlagi podanih okoliščin loči med pogrešitvijo in tatvino, pri katerih je bilo ravnanje z dolžno skrbnostjo, in na tiste, pri katerih dolžne skrbnosti ni bilo. Kot ravnanje z dolžno skrbnostjo se šteje pogrešitev ali kraja dokumenta v okoliščinah, na katere državljan ni mogel vplivati oz. tega ni mogel preprečiti. Gre na primer za pogrešitev dokumenta po vlomu v stanovanje, ob požaru ali prometni nesreči. Pogrešitev oziroma kraja dokumenta zaradi malomarnega ravnanja ali izpostavljanje dokumenta kraji pa se obravnava kot opustitev dolžne skrbnosti. Takšni primeri so, če dokument na primer pustimo v denarnici odklenjenega vozila ali v žepu jakne, ki visi na obešalniku v garderobi čakalnice.

Če naknadno najdete osebni dokument, ki ste ga pred najdbo naznanili kot pogrešanega, izgubljenega ali ukradenega pri upravni enoti, ste ta dokument dolžni prinesti na upravno enoto ali krajevni urad v uničenje in evidentiranje najdbe.

Pred kratkim sem se poročila in spremenila osebno ime. Zanima me, v kolikšnem času moram urediti spremembo podatkov v vozniškem dovoljenju?

Imetnik vozniškega dovoljenja, ki spremeni osebno ime ali naslov stalnega prebivališča, mora v roku 30 dni od nastale spremembe veljavno vozniško dovoljenje zamenjati.

Kako je s podaljšanjem vozniškega dovoljenja po 70. oziroma 80. letu starosti?

Tistim imetnikom vozniških dovoljenj, ki jim je bila pravica vožnje (po starem) priznana do 80. leta starosti, jim ta ostane do tega leta.

Za ostale voznike Zakon o voznikih določa, da se od 70. leta starosti veljavnost vozniškega dovoljenja upravičencu podaljša, ko predloži zdravniško spričevalo, iz katerega je razvidna telesna in duševna zmožnost za vožnjo motornega vozila določene kategorije. V zdravniškem spričevalu mora biti, skladno z ugotovljenimi psihofizičnimi sposobnostmi voznika, določen datum naslednjega zdravniškega pregleda.


Vozniško dovoljenje B-kategorije se po dopolnjeni starosti 70 (oziroma 80) let izda za čas, določen v zdravniškem spričevalu o telesni in duševni zmožnosti upravičenca za vožnjo motornega vozila, ki ga izda izvajalec zdravstvene dejavnosti, vendar najdlje za 5 let. Vlogi za podaljšanje vozniškega dovoljenja mora stranka predložiti dosedanje vozniško dovoljenje, zdravniško spričevalo o opravljenem zdravstvenem pregledu, ustrezno fotografijo
velikosti 35 x 45 mm (ali tako imenovani e-fotograf oziroma referenčno številko fotografije iz elektronskega odložišča fotografij), ki izkazuje pravo podobo osebe. Strošek podaljšanja vozniškega dovoljenja je 19,55 evra. Vloga za vozniško dovoljenje se odda osebno na upravni enoti.

 

Na koncu še samo dobrohoten nasvet vsem voznikom. Bodite pozorni na veljavnost svojega vozniškega dovoljenja in ga pravočasno podaljšajte, da se izognete slabi volji in s tem povezanimi stroški, ki bi vas lahko doleteli v postopku prekrška.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov ue.zalec@gov.si.

  

                                                                                        Simona Stanter, načelnica


Oglejte si tudi