Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
24°C
5°C
Oceni objavo

Častni občan postal Franc Sušnik

Letošnja slavnostna akademija ob občinskem prazniku, ki ga Občina Vransko praznuje 14. maja v spomin na leto 1868, ko je cesar dotedanji kraj Vransko povišal v deželno-knežji trg,  je bila 12. maja v Športni dvorani Vransko. Slovesnosti se je udeležilo veliko občanov, občinskih svetnikov in nekateri podžupani spodnjesavinjskih občin. Vransko je od takrat zamenjalo različne oblike lokalne samouprave. Leta 1998 je bila ustanovljena nova občina, delovati pa je začela 1. januarja 1999.

Slavnostna akademija se je začela s koračnico Pihalnega orkestra Glasbene šole "Risto Savin" Žalec pod taktirko Jana Grčarja in s prihodom praporščakov društev ter organizacij. Povezovalka prireditve Valerija Jerman je uvodoma orisala pomen občinskega praznika, nato pa k besedi povabila županjo Natašo Juhart, da predstavi glavne dosežke preteklega leta. Županja je izpostavila projekte, ki so že končani, nekateri pa trajajo dalj časa. Med drugim je  povedala:

»Zaključuje se projekt izgradnje primarnega vodovoda ZaplaninaLočicaVransko, ki se je začel v letu 2021 in je trenutno v zaključni fazi izgradnje pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja in predajo v enoletno poskusno obratovanje. Najbolj zahtevna je bila sanacija plazu na Ropasiji, ki smo jo izvedli s pomočjo državnih sredstev, del sredstev pa je morala zagotoviti občina sama. Prav tako smo s pomočjo državnih sredstev sanirali plaz v Selu in pričeli s sanacijo plazu v Zaplanini. V letošnjem letu nas čaka sanacija še vsaj enega plazu. S pridobljenimi sredstvi Ministrstva za vzgojo in izobraževanje v višini 57.000 evrov in s planiranimi sredstvi iz občinskega proračuna smo pričeli z ureditvijo dodatne igralnice v vrtcu. Zaradi spremembe namembnosti dela klubskih prostorov v prostore za potrebe vrtca pa se istočasno urejajo začasni prostori za Nogometni klub Vransko, ki je te prostore uporabljal do sedaj. Zaključila se je širitev čistilne naprave Vransko s 700 na 1400 populacijskih enot, za kar smo za sofinanciranje že izvedenih del pridobili sredstva iz načrta za okrevanje in odpornost v višini 128.000 evrov. V kratkem se bo pričela tudi izgradnja male fotovoltaične elektrarne, kar je bil tudi eden izmed razpisnih pogojev. Pridobili smo tudi projektno dokumentacijo za širitev čistilne naprave Prekopa in pričeli s postopkom odkupa potrebnega zemljišča za širitev.

V lanskem letu smo s sofinanciranjem pripomogli k nakupu dveh gasilskih vozil s cisterno za PGD Ločica in PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik. Za obe vozili skupaj bomo v sedmih letih odplačali kredit v skupni vrednosti 300.000 evrov. Na območju industrijske cone Čeplje je koncesionar Petrol, d. d., zgradil primarno distribucijsko omrežje za oskrbo z zemeljskim plinom. Trenutno se gradi merilno-regulacijska postaja na prenosnem plinovodu. V okviru sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta se trenutno izdeluje celovita presoja vplivov na okolje. Osnutek okoljskega poročila bo predvidoma jeseni javno razgrnjen skupaj z dopolnjenim osnutkom prvih sprememb in dopolnitev OPN. Realno je pričakovati, da bo nov prostorski akt sprejet v prvi polovici prihodnjega leta, kar bo podlaga za nadaljnji razvoj občine. Pri avtobusni postaji na Vranskem smo z namenom razbremenitve bližnjih lokalov uredili javne sanitarije. Uredili smo del cestne infrastrukture v industrijski coni Čeplje, v skrbi za večjo prometno varnost vseh udeležencev v prometu pa smo na cesti PraprečeVransko namestili prikazovalnik hitrosti. Pred naslednjim šolskim letom bomo obnovili in dopolnili tudi talne označbe v občini. Na regionalni cesti v Brodeh sta bila v zadnjem letu obnovljena dva mostova in dva prehoda za pešce ter postavljena ustrezna prometna signalizacija, kar bo bistveno pripomoglo k varnosti udeležencev v prometu. Gradbena dela so bila v celoti financirana iz državnega proračuna, občina pa je svoj delež prispevala z izdelavo in s financiranjem projektne dokumentacije ...« 

Sledila je podelitev priznanj Občine Vransko, ki sta jih podelili županja Nataša Juhart in direktorica občinske uprave Marija Jerman. Priznanje Občine Vransko so prejeli: družini Skok s Črete za dolgoletno nudenje domačih proizvodov na tržnici Vransko, Anton Eberlinc za dolgoletno delovanje na področju prostovoljstva in Ira Zorko, za ohranjanje kulturne dediščine v občini Vransko; plakete: Stanislava Škrabar za  dolgoletno uspešno delovanje na kulturno-družabnem področju, Franc Zupan za dolgoletno uspešno delovanje na kulturno-družabnem področju, Stanislav Košenina za prispevek k ohranjanju kulturne dediščine in promocijo občine Vransko, Konrad Jagodič za prispevek k ohranjanju sakralne kulturne dediščine, Srečko Remic za dolgoletno uspešno delovanje na področju gasilstva, Marko Križnik za dolgoletno uspešno delovanje na področju gasilstva; grb občine sta prejela: Stojan Golob za izjemen prispevek k razvoju športa in turizma ter prepoznavnosti občine Vransko in Franc Remic za izjemen prispevek k ohranjanju sakralne kulturne dediščine; za Častnega občana Občine Vransko pa so imenovali  Franca Sušnika za življenjsko delo v lokalni skupnosti. Bil je župan kar šest mandatov, to je 24 let.

V kulturnem programu so nastopili Anea Mercedes Anžlovar, Pihalni orkester Glasbene šole "Risto Savin" Žalec in Folklorno društvo Vransko. Udeleženci akademije so si lahko ogledali manjšo razstavo slik slikarja domačina Antona Perka, ki jih je za razstavo prispeval Stanislav Košenina. V počastitev praznika se je na Vranskem in okolici zvrstilo več športnih in kulturnih prireditev.

T. T.

Oglejte si tudi