Logo MojaObčina.si
DANES
3°C
-2°C
JUTRI
4°C
1°C
Oceni objavo

Od dueta do kvinteta na Vranskih poletnih večerih 2023

Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko je v sodelovanju z Občino Vransko in Župnijo Vransko v letošnjem poletju organiziral že petnajste Vranske poletne večere s podnaslovom Oživimo kulturno dediščino. Pohvalo za zanimivo koncertno dogajanje si tudi letos zasluži programski vodja festivala Milan Hudnik.

Na uvodnem koncertu, ki je bil 10. junija v podružnični cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Stopniku, se je uveljavila ne prav pogosto oblikovana zasedba – duo violine in viole. Violinist Janez Podlesek in violistka Maja Rome sta za to priložnost izbrala nekaj izjemno zanimivih del za tovrstno kombinacijo instrumentov M. Haydna, W. A. Mozarta, B. Martinuja in J. Halvorsna.

Naslednji koncert je bil 1. julija v župnijski cerkvi sv. Mihaela. Na njem so klarinetist Jože Kotar, violončelist Izak Hudnik in pianist Luca Ferrini, skrajšano »Piano trio«, izvedli Trio-Miniature, op. 18a in 24a P. F. Juona, Trio v G-duru R. Kahna in Sedem balkanskih plesov M. Tajčevića v priredbi Alojza Srebotnjaka.

Tretji koncert je bil hkrati tudi zaključni koncert projekta »Glasba gre v svet«, katerega namen je predvsem približevanje kvalitetne klasične glasbene umetnosti družbenim skupinam, ki težje dostopajo do nje. Hkrati je program projekta izobraževalne narave, saj imajo perspektivni študentje klasične glasbe priložnost sodelovati v komornem sestavu z uveljavljenim glasbenim ustvarjalcem in mentorjem in si na ta način naberejo koristne koncertne izkušnje. Godalni kvintet je tako po tednu intenzivnih brezplačnih nastopov po bolnicah, vrtcih in domovih za starejše 29. julija nastopil v podružnični cerkvi sv. Martina v Šmartnem. Zaigrali so glasbo za godalni trio oziroma godalni kvintet F. Schuberta.

Tokrat se je festival zaključil na Ločici, v podružnični cerkvi sv. Marije Magdalene, kjer sta sopranistka Bernarda Bobro in harfistka Tina Žerdin izvedli koncert »Na krilih pesmi«. V njem sta združili dela J. Brahmsa, Blaženke Arnič, H. Wolfa, G. Verdija, J. Snoerja/R. Wagnerja, R. Schumanna in F. Mendelssohn-Bartholdya.

Značilnost Vranskih poletnih večerov je tudi prijetno in sproščeno pokoncertno druženje, za kar se zahvaljujemo vsem izvajalcem, obiskovalcem in požrtvovalnim ključarjem. In ne nazadnje hvala Dragici Ropas, ki je poskrbela za razvajanje brbončic.

 

Suzana Felicijan Bratož


Oglejte si tudi