Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Če se znajdete v duševni stiski, pokličite na telefon za pomoč v stiski

V obdobju omejenih socialnih stikov je otrokom in mladostnikom za pomoč na voljo TOM telefon na številki 116 111, Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik na številki 116 123 pa vsem, ki se znajdejo v duševni stiski

V dneh, ko se v največji možni meri držimo načela #ostanidoma, pomoč tistim, ki se znajdejo v stiski – tako kot sicer skozi vse leto – nudijo tudi svetovalci na Zaupnem telefonu Samarijan in Sopotnik na številki 116 123 in TOM telefonu za otroke in mladostnike na številki 116 111. 

Prednost telefonske pomoči je v tem, da je dostopna vsem, anonimnost pa klicalcem zagotavlja občutek varnosti, zaradi katere lažje spregovorijo o svojih najglobljih čustvih, stiskah in dvomih. Stiske ne poznajo let in z njimi se soočajo tako otroci in mladostniki kot starejši.

Svetovalci na Zaupnem telefonu se povprečno pogovorijo z več kot 100 ljudmi dnevno

Slovenska zveza društev za telefonsko pomoč v stiski združuje pet društev: Društvo Klic upanja Celje, Društvo Tvoj telefon Postojna in Društvo svetovalcev Čriček Ormož (nastopajo kot Sopotnik) ter Društvo Zaupni telefon Zate, Ljubljana in Društvo Samarijan. Njihovi svetovalci 24 ur na dan in vse dni v tednu sprejemajo klice na enotno številko 116 123, ki je tudi vseevropska številka za pomoč ljudem v stiski. Skupno v društvih deluje okrog 300 prostovoljcev na treh telefonskih linijah.

TOM telefon že 30 let deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije kot čustvena opora otrokom in mladim

Mladi lahko na številko 116 111 pokličejo vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro, dnevne informacije in nasveti glede koronavirusa pa so jim na voljo tudi v spletni klepetalnici (https://www.e-tom.si/stopi-v-stik/), na spletni strani https://www.e-tom.si/kaj-naj- pocnem-ostanimodoma/ in Facebook strani TOM telefona ter v Zbiralniku idej. TOM telefon v nacionalno mrežo povezuje okoli 200 usposobljenih svetovalcev, ki sestavljajo devet svetovalnih skupin v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Slovenskih Konjicah, Velenju, Krškem, Idriji, Ajdovščini in Tolminu.

 

Občinska uprava

 

 

Oglejte si tudi