Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Mesečno poročilo Gasilske zveze Žalec med 15. marcem in 15. aprilom 2019

Dogodki:

 

V soboto, 16. marca 2019, je v prostorih I. Osnovne šole Žalec potekal kviz mladine Savinjsko-šaleške regije, ki se ga je udeležilo 34 ekip, ki so se na tekmovanje uvrstile iz predhodnih tekmovanj štirih gasilskih zvez v regiji (Žalec, Šaleške doline, Zgornje Savinjske doline in Prebold). Mladi gasilci so se pomerili v znanju iz gasilske tematike, kjer so reševali teste in iskali gasilske besede v osmerosmerki. V praktičnem delu so štafetno vezali vozle in izvajali vajo iz gasilskih spretnosti.

 

Najboljše tri ekipe med pionirji:

1. mesto PGD Okonina, GZ Zgornje Savinjske doline,

2. mesto PGD Kapla-Pondor, GZ Žalec,

3. mesto PGD Trnava, GZ Žalec,

 

Najboljši rezultati, ki so jih dosegli mladinci:

1. mesto PGD Lokovica 1, GZ Šaleške doline,

2. mesto PGD Ojstriška vas-Tabor, GZ Žalec

3. mesto PGD Lokovica 2, GZ Šaleške doline

 

Rezultati, ki so jih dosegli gasilski pripravniki:

1. mesto PGD Velenje, GZ Šaleške doline

2. mesto PGD Grajska vas, GZ Žalec

3. mesto PGD Ojstriška vas-Tabor, GZ Žalec.​

 

Mlade gasilce sta na otvoritvi pozdravila ravnateljica OŠ Žalec Tatjana Žgank Meža in podžupan občine Žalec Roman Virant, medalje pa so na zaključku tekmovanja podelili predsednik GZ Žalec Edvard Kugler, predsednica mladinske komisije Savinsko-šaleške regije Katarina Petač in predsednik sveta SŠ regije Branko Verk.

 

V petek, 15.marca 2019, se je v gasilskem domu Braslovče, pričel 92-urni tečaj za višjega gasilca, ki ga obiskuje 27 tečajnikov iz 13 gasilskih društev.

 

V soboto, 23.marca 2019, je v Domu krajanov v Andražu nad Polzelo potekal Zbor mladih Gasilske zveze Žalec. Na zboru je mlade pozdravil predsednik Mladinske komisije GZ Žalec Dominik Hočevar. Potekala je  izvolitev delovnih teles zbora mladih. Poročilo predsednika MK GZ Žalec za leto 2018 je bilo popestreno  s prispevki  mladih  s posameznih aktivnosti. Mladi so sprejeli program dela MK GZ Žalec za leto 2019. Podelili so pohvale in priznanja MK GZ Žalec. Na koncu zbora je potekala slavnostna predaja mladinskega prapora GZ Žalec iz Gasilskega poveljstva občine Polzela v GPO Tabor.

 

V nedeljo, 24. marca 2019, je v dvorani v Preboldu potekala gledališka komedija Moža je zatajila, v izvedbi gledališke družine KUD Svoboda Prebold, ki jo je organizirala Komisija za članice Savinjsko- šaleške regije v počastitev dneva žena in materinskega dneva. Prireditve se je udeležilo preko 200 članic.

 

V petek, 29. marca 2019, je v  Domu krajanov v Taboru potekala 64. skupščina Gasilske zveze Žalec. Skupščine se je udeležilo 61 članov skupščine - predstavnikov prostovoljnih gasilskih društev, ki delujejo pod okriljem Gasilske zveze Žalec. Med gosti so bili predstavnik GZ Slovenije, poveljnik Savinjsko-šaleške regije, načelnica Upravne enote Žalec, župani ali podžupani občin Žalec, Polzela, Braslovče in Tabor, predstavnik Policijske postaje Žalec, predstavniki Gasilske zveze Križevci iz sosednje Hrvaške ter predstavniki 9 sosednjih in prijateljskih gasilskih zvez.

Po izvolitvi delovnega predsedstva so podali poročila: predsednik GZ Žalec Edvard Kugler, poveljnik GZ Žalec Franc Rančigaj, blagajnik GZ Žalec Rafael Hrustel, predsednik nadzornega odbora Janko Drča ter predsednik verifikacijske komisije Marko Verdev.

Člani Skupščine so ‎potrdili poročila za leto 2018, program dela ter finančni plan Gasilske zveze Žalec v letu 2019.

Na skupščini so podelili kipca Gasilske zveze Žalec za jubilej PGD Dobrovlje – 30 let in PGD Šempeter v Savinjski dolini – 130 let ter visoka odlikovanja Gasilske zveze Slovenije, ki jih je prejelo 9 posameznikov.

 

V soboto, 30. marca 2019, je v Šolskem  centru v Krškem potekalo državno tekmovanje v kvizu gasilske mladine. Iz Gasilske zveze Žalec so bile na tekmovanju 3 ekipe. Pionirji PGD Kapla-Pondor so se uvrstili na 15. mesto, mladinci z PGD Ojstriška vas - Tabor na 8. mesto ter gasilci pripravniki  PGD Grajska vas na odlično 3. mesto.

 

V četrtek, 4. aprila 2019, je v gasilskem domu PGD Drešinja vas potekal 10. Posvet veteranov in veterank Gasilske zveze Žalec. Na posvetu je bilo 80 udeležencev, osrednja tema pa je bila »Kako ohraniti zdrave in vitalne možgane«, predavatelja Staša Žnidarja.

 

V soboto, 6. aprila 2019, je v Tolminu potekala 1. seja Plenuma Gasilske zveze Slovenije v tem mandatnem obdobju. Iz naše gasilske zveze so se plenuma udeležili 3 delegati (Edvard Kugler, David Krk in Milan Pustoslemšek). Na plenumu sta Janko Cerkvenik in Franci Petek, predsednik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije podelila tudi najvišja gasilska odlikovanja: Plakete gasilca, Kipce gasilca ter Priznanja Matevža Haceta. Od skupno devetih prejemnikov je Kipec gasilca prejel tudi Franc Skok iz PGD Gomilsko, nekdanji predsednik Gasilske zveze Žalec.

 

V soboto, 13. aprila 2019, je v Slovenski Bistrici potekalo 2. izbirno tekmovanje Gasilske zveze Slovenije za mladinsko olimpijado. Z veseljem sporočamo da se je tekmovalna enota z PGD Andraž nad Polzelo uvrstila na olimpijado, ki bo poleti letos potekala v Švici.

 

Nekaj statistike:

 

V obdobju mesečnega poročila so člani Gasilske zveze Žalec opravili 16 intervencij, ki so skupno trajale 17 ur.

 

Statistika občinskih poveljstev v GZ Žalec:

 

V GPO Žalec je bilo 14 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Polzela ter GPO Vransko so imeli po eno intervencijo, GPO Braslovče ter GPO Tabor pa niso imeli intervencij.

 

Prispevek pripravil:

Tadej Zupan, predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi




Priloga mesečnemu poročilu Gasilske zveze Žalec

Intervencije na območju občine Vransko  IZPIS VULKAN

29.03.2019 GPO Vransko

Ob 10.43 je v Vranskem, Gasilska zveza Žalec, pri bencinski črpalki zagorelo kombinirano vozilo pri armaturni plošči. Voznik je začel gasiti požar. Gasilci PGD Vransko in Prekopa-Čeplje-Stopnik so pogasili požar in očistili cestišče.

Oglejte si tudi