Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

»Znanje kot edini človekov zaklad – moje izkušnje in odkritja«

V četrtek, 6. junija 2019, je bila gostja Medobčinske splošne knjižnice Žalec dr. Ana Krajnc, predstojnica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje. V pogovoru, ki ga je usmerjala Jolanda Železnik, direktorica knjižnice, je razgrinjala teze, katerih vsebino gradi na svojih doživetjih, raziskavah in izkušnjah. Izjemno zanimivo jo je bilo poslušati, zakaj in kako v samoti človek propada, postaja čustveno in vedenjsko moten ter na koncu tudi duševno bolan. Danes potrebuje človek za preživetje znanje in razvito osebnost (možgane in ne več mišic). Sodobno delo pa potrebuje dušo. Povedala je, kako pridobivamo znanje in katero znanje izumira ter zaključila z dejstvom, da je biti več, kot imeti.

V imenu Univerze za tretje življenjsko obdobje Žalec, ki bo letos praznovala 20 let, jo je pozdravila Marija Masnec, v imenu Občine Žalec pa podžupan Marjan Vodeb. 
Dr. Ana Krajnc je na Univerzi v Ljubljani diplomirala iz psihologije in pedagogike ter doktorirala iz andragogike. Podoktorsko specializacijo je opravila na Univerzi v Torontu. Izpopolnjevala se je v Ženevi in v Oxfordu. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je uvedla nov študij andragogike. Ustanovila in urejala je znanstveno-strokovno revijo Andragoška spoznanja. Bila je raziskovalka pri UNESCO za sisteme izobraževanja odraslih v Evropi, predstavnica Mednarodnega sveta za izobraževanje odraslih pri Združenih narodih. Je soustanoviteljica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje, ki jo še vedno vodi. Je avtorica 10 knjig in več kot 400 člankov doma in v tujini.

Dr. Ana Krajnc je s svojim delom zaznamovala področje izobraževanja in učenja odraslih v Sloveniji, v katero je vnesla številne inovacije in koncepte iz tujine z namenom, da bi ljudem izobraževanje omogočilo kakovostnejše življenje, razvijalo njihovo zavzetost za demokratične odnose in trajnostni razvoj v skupnosti.
Ponovno bo gostja v Žalcu 1. oktobra, ko bo slavnostna govornica na svečani akademiji ob 20-letnici UTŽO Žalec.

Jolanda Železnik

Oglejte si tudi