Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Predstavitev zbornika Vransko skozi čas

Z nastankom občine Vransko konec prejšnjega stoletja sovpada tudi želja po zborniku, ki bi na enem mestu orisal geografski in zgodovinski razvoj naših krajev. V zadnjih letih je izšlo več knjig, ki odstirajo življenje prednikov, prvič pa imamo pred seboj zbornik prispevkov, ki pregledno in celovito orišejo dogajanje od rimske epohe pa vse do današnjih dni.  Zbornik, ki je izšel ob dvajseti obletnici Občine Vransko in stopetdeseti obletnici trga Vransko, je nastal pod peresi tako priznanih in uveljavljenih znanstvenikov kot tudi domačinov. Z njim želi izdajatelj Občina Vransko potešiti radovednost in zanimanje domačinov ter jo nameniti kot protokolarno darilo, dolgoročno  pa bo koristen pripomoček oziroma iztočnica kasnejšim raziskovalcem krajevne zgodovine.

Predstavitev znanstvene monografije je bila v Kulturnem domu Vransko 16. maja 2019  v sklopu prireditev ob občinskem prazniku. Svoje prispevke so predstavili: 
Mag. Damir Žerič, univerzitetni diplomirani zgodovinar, je kustos v Pokrajinskem muzeju Celje. Predstavil nam je prispevek z naslovom Vransko v času srednjega in zgodnjega novega veka.

Mag. Uroš Herman je profesor zgodovine in geografije na Osnovni šoli Savsko naselje v Ljubljani. Predstavil nam je prispevek z naslovom Vransko in okolica od okupacije do komune.
Marija Završnik je upokojena učiteljica slovenščine in zgodovine ter šolska knjižničarka. Predstavila nam je prispevek z naslovom Vransko v letih 19591999.
Rudolf Pušnik je uslužbenec občinske uprave Občine Vransko. Predstavil nam je prispevek z naslovom V samostojni Sloveniji ponovno samostojni.

Katja Brezovnik, univ. dipl. umetnostna zgodovinarka, je zaposlena kot šolska knjižničarka na Osnovni šoli Vransko-Tabor. Predstavila nam je prispevek z naslovom Sakralna dediščina na Vranskem.

Drugi avtorji, ki so napisali svoje prispevke za zbornik, so še: Alenka Jelen (Geografski oris Vranskega, Fosilni plaz in zajezitev Bolske na Vranskem), prof. dr. Irena Lazar (Vransko v rimski dobi) in prof. ddr. Igor Grdina (Od relativnega miru do absolutne vojne). 
Prireditev je z glasbo popestril učenec Glasbene šole "Risto Savin Žalec" Max Mravljak.

                                                                                                  Suzana Felicijan Bratož

Oglejte si tudi