Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

V KRALJESTVU ZLATOROGA, film z glasbo Andreja Goričarja v živo

sobota, 6. julij 2019, ob 20.00
KULTURNI DOM VRANSKO

V kraljestvu Zlatoroga
je prvi slovenski nemi črno-beli film in prvi jugoslovanski film s planinsko tematiko. V njem je igral tudi sloviti alpinist Joža Čop. Igrano-dokumentarni film V kraljestvu Zlatoroga so prvič predvajali leta 1931. Skladatelj in pianist Andrej Goričar je za film napisal glasbo, ki jo je leta 2005 ob 100-letnici slovenskega filma v Cankarjevem domu odigral Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Helmuta Imiga. 

 

Lani, ob 125. obletnici rojstva Joža Čopa, je Andrej Goričar po naročilu Gornjesavskega muzeja Jesenice in Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani glasbo umetniško predelal za kvartet, tako da ima prvi slovenski nemi film tudi glasbeno spremljavo. Poleg Goričarja na klavirju igrajo še violinist Matej Haas, klarinetist Jakob Bobek in violončelist Milan Hudnik.

 

V okviru Vranskih poletnih večerov – oživimo kulturno dediščino se bo na julijskem koncertu prvič na Vranskem glasba v živo povezala s filmom.

 
 

O filmu V kraljestvu Zlatoroga

 

Kraji, kjer prebiva mitološki Zlatorog, so cilj gornike odprave. Ljubljanski planinec (Herbert Drofenik) se z vlakom zapelje do Jesenic, 

kjer sreča prijatelja Klemna (Miha Potočnik), s katerim nagovorita Robana (Joža Čop), da se podajo v osrčje Julijcev, 

v »kraljestvo zlatoroga«. Predstavniki treh stanov, študent, železar in kmet, se odpravijo proti vrhu Triglava, slovenske svete gore. 

Prvo noč prebijejo v šotoru, naslednji dan se na poti srečajo s kosci, gozdarji in planšarji. Noč pred končnim vzponom prebijejo pri 

pastirici Lizi. Po osvojitvi triglavega očaka se spustijo proti Bledu, kjer je njihovo skupno potovanje končano.

 

Igrajo: Joža Čop

            Herbert Drofenik

            Miha Potočnik

            Franica Sodja   

            Janez Škof

 

Režija, montaža, snemanje: Janko Ravnik

 

Scenarij: Juš Kozak

 

Produkcija: Turistovski klub Skala - Ljubljana

 

Film je pri občinstvu doživel velik uspeh, z dobičkom od predvajanja so člani kluba Skala zgradili planinski dom na Rjavi skali na Voglu, ki je med vojno pogorel. Na njegovem mestu danes stoji Ski hotel.  

 

 VSTOPNINE NE BO.

Oglejte si tudi