Logo MojaObčina.si

Vransko

JUTRI
26°C
13°C
TOR.
30°C
13°C

VDOVA ROŠLINKA, priredba komedije Cvetka Golarja

CVETKO GOLAR

Pesnik, dramatik in pisatelj Cvetko (Florijan) Golar se je rodil leta 1879 v Škofji Loki. Čeprav je večino svojega življenja preživel v Ljubljani, kjer  se je šolal, potem pa v Celju in nazadnje v Ljutomeru, je dogajanje večine svojih ljudskih iger postavil v gorenjsko kmečko okolje. Pogosto je smešil vdovce ali vdove, ki si želijo mlajših partnerjev, s tem pa izzovejo vsesplošni posmeh.

To velja tudi za njegovo najbolj znano veseloigro  Vdova Rošlinka. Krstno uprizoritev je doživela leta 1925 v Mariboru, kasneje pa so jo tu odigrali še nekajkrat. Nazadnje z nepozabnim Arnoldom Tovornikom v vlogi  romarja Balantača. Pot je našla tudi med Slovence po svetu, tako da so jo igrali celo v Kanadi.

 

VDOVA ROŠLINKA

Vdova Rošlinka je tipična, klasično zgrajena komedija. Gledalec uživa v svoji prednosti, saj ve veliko več kot odrski liki, zato se ob zapletih, ki jih doživljajo, posebej to velja za Rošlinko,  lahko še bolj zabava.

Dr. Polona Pivec je tridejanko Cvetka Golarja nekoliko skrajšala in priredila za nekaj manjši igralski ansambel, a je ohranila vse tipične elemente skoraj 100 let stare igre. Tudi scena Hinka Škorjanca in Vlada Simoniča se skuša kar najbolj približati času, v katerem je igra nastala, enako pa velja tudi za kostume, ki sta jih izdelali  Metka Tkalčič in Pavla Letič.

 

Diana Slekovec se je v vlogi  vdove Rošlinke, ki se ogreje za mladega soseda Janeza, igra ga Martin Potrč, tokrat morala spopasti z interpretacijo lika, ki skozi igro doživi največji razvoj. V boju s predsodki in licemerstvom, značilnim za kmečko podeželje, mora igralsko obvladovati spremembe razpoloženja in duševno zrasti. V vlogi njenega svetovalca v srčnih zadevah, romarja Balantača, ki ga najbolj  zanimata pijača in hrana, nastopa Zvonko FundaPavla Letič igra Rošlinkino svakinjo Verico, Stanislav Senekovič njenega sina Tinčka in Hinko Škorjanc župana Jernejca. V vlogi hčerke Manice, za katero se v resnici ogreva Janez,  pa  se je tokrat preizkusila Žana Tischler.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi