Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Razstava Črka in reciklaža

V Savinovem likovnem salonu bo do 4. junija odprta razstava del učencev devetih osnovnih šol Spodnje Savinjske doline z naslovom Črka in reciklaža, na kateri 234 učenk in učencev razstavlja več kot 200 del, ki so jih ustvarili pod vodstvom 44 mentoric in mentorja.
Letošnjo razstavo sta pripravili likovni pedagoginji Breda Bračko iz OŠ Griže in Mojca Šon iz OŠ Petrovče.  Opravili sta zahtevno delo in za razstavo izbrali okoli 200 del. Pri tem so jima pomagali tudi zaposleni iz ZKTŠ Žalec.

Ob odprtju je zbrane učence, njihove mentorice in ravnatelje, župana Občine Žalec Janka Kosa pozdravil v imenu ZKŠT Žalec Uroš Govek, o likovni ustvarjalnosti razstavljavcev pa je govoril umetnostni zgodovinar Mitja Plevnik in med drugim poudaril: »Letošnja skupinska razstava nosi naslov Črka in reciklaža in tako že sama namiguje na bistveno usmeritev, ki sta narekovali izbor likovnih del za tokratno predstavitev. Seveda so razstavljeni zgolj drobci kreativnega procesa, ki pa obiskovalce, s svojimi likovnimi kvalitetami in sporočilnostjo, na lep način popeljejo v svet otroške domišljije in ustvarjalnosti. Tako nas v razstavišču zaobjame pisana paleta dvo- in tridimenzionalnih del, katerih osnovna izhodišča predstavljajo črke in reciklaža materiala. Črke, tisti likovni gradniki, ki predstavljajo mejnik med pisanim in slikami. S svojo pojavnostjo odločilno sooblikujejo likovno kompozicijo, ustvarjajo ritem in so s svojimi kaligrafskimi potezami tudi nosilke estetskega sporočila. Enakovredno so zastopane vse bistvene podzvrsti likovne umetnosti, ki zajamejo slikarstvo, grafiko, kiparstvo, umetno obrt, osnove prostorskega oblikovanja – arhitekturo. Sama postavitev razstave pa enakopravno predstavlja vse razredne stopnje in vse osnovne šole …«

V nadaljevanju je govoril župan Občine Žalec Janko Kos in podelil priznanja, v kulturnem programu pa je nastopil Žiga Birsta, ki je na zanimiv način predstavil, kako nastane zvok.

Iz OŠ Braslovče razstavlja 21 učencev pod vodstvom mentoric Jolande Petek Tomazin, Damjane Lukman, Valentine Prušnik in Anite Rojnik; iz OŠ Griže 25 učencev pod vodstvom mentoric Brede Bračko, Darje Baloh, Mateje Hleb, Darje Kovač, Vlaste Polenik, Damjane Schweiger in Alenke Turk; iz OŠ Petrovče 17 učencev pod vodstvom mentorice Mojce Šon; iz OŠ Polzela 18 učencev pod vodstvom mentoric Regine Mratinkovič, Mateje Aubreht, Vere Bombek, Nataše Herodež Kranjec, Barbare Hudoklin, Kristine Jeraj, Urške Juhart, Jožice Ožir in Tanje Sadnik; OŠ Prebold 33 učencev pod vodstvom mentoric Brede Tekavc, Nives Kunej in Antonije Ocvirk; iz OŠ Šempeter v Savinjski dolini 29 učencev pod vodstvom mentoric Angele Pinter, Mete Kopušar; iz OŠ Vransko-Tabor 6 učencev pod vodstvom mentoric Mojce Dobnik, Simone Jan, Martine Puntar in Polone Vodičar; iz I. OŠ Žalec 60 učencev pod vodstvom mentoric Neli Šuler, Simone Delopst, Teje Gajšek, Jerneje Menzinger, Cvetke Pušnik, Mirjam Ramše, Irene Žgank Golič in Mojce Güntner Krulec; iz II. OŠ Žalec 26 učencev pod vodstvom mentoric Katje Dvornik, Kaje Horvat, Brigite Mršič, Edite Rihar Škoflek, Milene Šelekar Terzić in Nine Vouk.

                                                                                                      T. Tavčar

Oglejte si tudi