Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Roman o plemeniti osebnosti z Vranskega

Ob letošnjem svetovnem dnevu knjige se je Mladinska knjiga slovenskim založnikom in knjigotržcem poklonila z izdajo zgodovinskega romana Brodník, ki ga je o pomembnem slovenskem založniku in knjigarnarju Lavoslavu Schwentnerju napisala pisateljica Tanja Tuma, spremno besedo pa je dodal njegov največji poznavalec antikvar Rok Glavan.

Lavoslav Schwentner je bil rojen v začetku druge polovice 19. stoletja na Vranskem kot sin ene najpomembnejših trgovskih družin v kraju, kjer je bil njegov oče župan. Njegova izobrazba je bila osredotočena na ekonomijo in knjigotrštvo, za kar se je usposabljal na Dunaju, v Nemčiji in v Pragi. Poleg poljudnih in otroških knjig, glasbenih izdaj in notnih zapisov, raznih priročnikov, ogromno število prevodov iz svetovne književnosti, je izdal vse najpomembnejše pisatelje in pisateljice, pesnike in pesnice moderne.

Po besedah antikvarja Roka Glavana brez Schwentnerja zagotovo ne bi bilo Cankarja, ne bi bilo nikogar od slovenske moderne, ne bi bilo Župančiča, ne Ketteja, ne Murna, Schwentner je povzdignil tudi Ivana Prijatelja, dal mu je veljavo kot knjižnemu kritiku in uredniku, zagotovo pa tudi marsikateri ženski pisateljici, tako Ljudmili Poljančevi in Minki Govekarjevi, ki je s svojo  kuharico naredila veliko in močno potezo, predvsem za gospodinjski svet takratne kranjske dežele.

Roman je osnovan na zgodovinskih dejstvih, ki jih je pisateljica zavila v pripoved, s katero je prepletla njegovo poklicno in osebno življenje. Čeprav je bilo malo znanih dejstev iz založnikovega življenja, ga je pisateljica spravila pred življenjske preizkušnje: žena Slavica, pa odnos s Cankarjem in Župančičem in Henrikom Tumo kot njegovim kupcem in bralcem. Pogovor med podjetnikom in socialdemokratom o marksizmu je nekaj, o čemer se je takrat v izobraženskih krogih veliko razpravljalo.

Rok Glavan je dodal, da je napisati knjigo o Schwentnerju kot osebi, človeku, o njegovem zasebnem življenju, zagotovo velik podvig, ki se ga je lotila pisateljica Tanja Tuma. Zdaj imamo tudi bralci priložnost, da spoznamo to veliko osebnost, na katero ste Vranšani upravičeno ponosni.

Laura Štraus

Oglejte si tudi