Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
NED.
13°C
0°C
Oceni objavo

Predavanje dr. Željka Ćurića: Kako ravnati v konfliktnih okoliščinah

Stari oče je nekoč, ko je govoril o jezi in zameri, rekel vnuku: »V meni se bojujeta dva volkova. Enemu je ime Ljubezen, drugemu Bes. Oba sta močna in bojevala se bosta do smrti.« »Dedek, kateri bo zmagal?« je vprašal fant. »Tisti, ki ga bom hranil,« je odgovoril ded.


Modrost starih Indijancev je še danes zelo pomenljiva. Trenutno družbeno stanje kar kliče po pridobivanju veščin za ravnanje v konfliktnih okoliščinah, zato ni naključje, da smo v Medobčinski splošni knjižnici Žalec za temo predavanja priznanega psihiatra dr. Željka Ćurića, ki je potekalo 30. septembra 2021 v Kulturnem domu Vransko, izbrali prav to.


Konflikti so sestavni del življenja vseh nas. Prepoznati konfliktni položaj, izbrati pravilno strategijo in jo taktno prilagoditi trenutnim socialnim razmeram postajajo izzivi sodobnega časa. Notranji konflikti in konflikti z drugimi imajo skupno lastnost: temeljijo na željah. Ko dve želji izključujeta druga drugo, govorimo o konfliktu. V vsakem izmed nas pa je moč, da se na konflikt v danem trenutku primerno odzovemo. Ne z molkom, čeprav Slovenci to radi počnemo. Lahko se odzovemo na različne načine: kot želva (se skrijemo v oklep in počakamo, da konflikt razreši nekdo drug), kot medvedek (gladimo konflikte in negujemo odnos), kot morski pes (najpomembnejša nam je realizacija cilja in prevlada), kot lisica (sposobni smo se prilagoditi in po potrebi popustiti), kot sova (ohranimo mirno glavo, analiziramo situacijo). Noben odziv ni idealen za vse okoliščine, ključno pa je, da ima vsak pri sebi razrešeno, kaj mu pomeni več: odnos ali cilj.


Slikovito predavanje dr. Ćurića nam je ponudilo iztočnice za boljše ravnanje v okoliščinah, ki nas spravljajo v stisko in nelagodje, za kar smo mu iskreno hvaležni. Zahvala velja tudi vsem, ki so nam predavanje omogočili: Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko ter vse občine Spodnje Savinjske doline.


Zapisala Valerija Jerman.

Oglejte si tudi