Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

DRŽAVNO SREČANJE ODRASLIH FOLKLORNIH SKUPIN 2017 "LE PLESAT ME PELJI, 2. DEL"

»Daj no, le plesat me pelji!« je v soboto, 21. 10. 2017, reklo 159 folklornikov, članov osmih najboljših slovenskih odraslih folklornih skupin letošnjega leta. Ob 19.30 uri se je namreč v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu pričel drugi del letošnjega državnega srečanja z naslovom »Le plesat me pelji«, ki sta ga pripravila Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegova območna izpostava Žalec. Z uvodnim nagovorom sta ga odprla podžupan občine Žalec g. Ivan Jelen ter direktor JSKD mag. Marko Repnik.

Razprodana dvorana je dala slutiti, da bodo obiskovalci priča veličastni prireditvi. In po mnenju strokovne komisije, v sestavi Klavdije Žabot, Leonide Novak in Katarine Šetinc, je bilo res tako. Med osmimi nastopajočimi skupinami, ki so prestale tristopenjski sistem selekcij in ki sta jih državna strokovna spremljevalca dr. Urša Šivic in Mirko Ramovš izbrala za državni nastop, so kar štiri prejele posebna priznanja, in sicer zlate plakete s pohvalo. Za plesno izvedbo je zlato priznanje s pohvalo prejela Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane, za najboljšo kostumsko podobo Folklorna skupina Gartrož iz Nove Gorice, za najboljšo glasbeno izvedbo Folklorna skupina Leščeček iz Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej. Tako publiko kot tudi žirijo pa je z najbolj prepričljivo uprizoritvijo v celoti prepričala Folklorna skupina Klas Horjul.
Takšna prireditev je priložnost tudi za podelitev posebnih nagrad sklada. Tako so podelili Maroltovo listino, priznanje JSKD za posebej zaslužne na področju folklorne dejavnosti. Letošnji prejemnik je g. Bogomir Brložnik, ki je listino prejel za pomemben prispevek pri ohranjanju folklorne dejavnosti  v  širšem lokalnem okolju.

Zlate plakete pa so prejele še preostale štiri nastopajoče skupine, Folklorna skupina Marko Beltinci, vodilna skupina Folklornega društva Preddvor, Akademska folklorna skupina Študent Maribor in Folklorna skupina Tine Rožanc Ljubljana. Ob koncu so se jim v revijalnem delu na odru pridružili še Folklorna skupina Podkev iz Miklavža pri Ormožu ter plesni par Nina Žvanut in Sašo Žepuhar z zmagovalno koreografijo lanskoletnega Tekmovanja parov. Ti so dali le še češnjo na vrh prekrasne torte, ki nikogar v dvorani ni pustila ravnodušnega. S tem so folklorniki pokazali velik napredek od lanskega srečanja in dokazali, da se v folklorni dejavnosti pojavljajo novi, sveži pristopi k odrskim postavitvam. Lahko se le veselimo naslednjega srečanja, ki bo prihodnje leto, še zadnjič v Žalcu.

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi