Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

KO SPREGOVORI SRCE, ZMORE GLAVA, ZMOREJO ROKE

V četrtek, 6. oktobra 2016, je bilo že 11. druženje stanovalcev Doma Nine Pokorn Grmovje, Doma upokojencev Polzela in Našega doma Vransko.

Obiskovanje stanovalcev poteka že vse od leta 2002. Brati sta jim začeli Anka Krčmar in Jolanda Železnik. Zadnja leta varovance Doma Nine Pokorn obiskuje Irena Štusej, občasno tudi Anka Krčmar. Z varovanci Doma upokojencev Polzela je Darja Baloh. Valerija Jerman in Laura Jelen pa se z njimi srečujeta v Našem domu na Vranskem.

Druženja, ki smo jih poimenovali bralne urice, potekajo dvakrat na mesec. Gre za prostovoljno delo z ljudmi, ki so hvaležni poslušalci in dobri učitelji. S svojimi izkušnjami nas bogatijo. Skozi branje in pogovor varovanci skupaj povežejo pretekle dogodke s sedanjimi. Včasih s solzami v očeh obujajo spomine, kdaj drugič se iskreno nasmejijo nagajivim pripetljajem. Pogovori zaidejo tudi na pot aktualnih družbenih problemov, ko z žarom v očeh skupaj poiščejo odlične rešitve. Kako preprosto bi bilo rešiti svet! Ko bi le bili volja in moč, ki poslušata srce. Takrat zmore glava, zmorejo roke.

Vsako leto je vrhunec teh bralnih uric skupno druženje varovancev iz vseh treh domov. Letos smo prireditev pripravili v prenovljeni avli Doma II. slovenskega tabora v Žalcu. Kulturni program so pripravili učenci mlajše gledališke skupine Osnovne šole Petrovče. Pod mentorstvom Sonje Rebernik so odigrali predstavo Kdo je napravil Vidku srajčico. Ob kitari je zapel Leon Ašenberger, študent glasbe. Program so s petjem in z deklamacijami nadaljevali še varovanci sami. V knjižnici je na ogled postavljena tudi razstava njihovih ročnih del.

Dogodek je povezovala direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik, zbrane so pozdravili župan Občine Vransko Franc Sušnik, podžupanja Občine Žalec dr. Hana Šuster Erjavec, podžupan Občine Polzela Igor Pungartnik in podžupan Občine Tabor Ludvik Miklavc.

Za pogostitev je poskrbela zeliščarica Fanika Burjan, ki vsako leto razveseli s čajem in sadnim kruhom. Za majhno pozornost in spomin, ki ga varovanci odnesejo s sabo, sta poleg knjižnice letos poskrbela še dva sponzorja: Založba Družina in podjetje DM Drogerie Markt iz Ljubljane.

Zadovoljni in srečni so se varovanci poslovili. Za eno leto. Ko bo spet prišel dan, namenjen le njim.

 

Laura Jelen

Oglejte si tudi