Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Dnevi evropske kulturne dediščine na Vranskem

Na Vranskem smo se 32. Dnevom evropske kulturne dediščine (DEKD) priključili z dvema dogodkoma. Na lepo sobotno dopoldne, 24. septembra, so se v trgu Vranskega predstavili ohranjevalci kulturne dediščine v naši občini. Dogodek smo poimenovali Od babic k vnukom, saj so po navadi babice tiste, ki vnuke navdušijo za šivanje, pletenje, kvačkanje, izdelavo rož iz papirja, ljudsko petje in plese ... Vabilu so se odzvali Vezilje Snežinka in Vranske rož'ce, sekciji, ki delujeta v okviru Društva univerze za tretje življenjsko obdobje Vransko, Folklorno društvo Vransko, Martina Felicijan, izdelovalka rož iz papirja in pletilja nogavic iz ovčje volne, ter Medgeneracijsko društvo Vransko, ki povezuje mlajšo in starejšo generacijo. Covid jo je žal zagodel folklornikom in gospe Felicijan, tako da so morali udeležbo odpovedati.

Mimoidoči so se tako preizkusili v izdelavi rož iz papirja, kar so jim natančno pokazale članice Vranskih rož'c, in vezenju v beli rišelje tehniki, za kar so jih navdušile Vezilje Snežinka Vransko. V okviru društva pripravljajo čudovite razstave, ki pa se jih marsikateri domačini ne udeležijo, zato smo predstavitev zasnovali na prostem, kjer je mimoidočim lažje pristopiti. Še posebej navdušeni so bili otroci, da so sami naredili svojo rožico ali prve vbode z iglo. Tako ostaja upanje, da bodo babice in dedki bogato dediščino naših prednikov prenesli na vnuke, ki jo bodo ohranjali za naslednje rodove.

Šestega oktobra smo v Schwentnerjevi hiši na Vranskem odprli razstavo Čarobnost narave, katere avtorica je domačinka Alja Zevnik. Ker je letos vse države, ki sodelujejo v projektu DEKD, povezovala tema Trajnostna dediščina, ki smo ji Slovenci dodali še črki »vz« na začetku, torej (Vz)trajnostna dediščina, smo na Vranskem povezali založnika Schwentnerja in njegovo rojstno hišo, kot primer trajnostne dediščine, z mlado slikarko samoukinjo, ki vztraja na svoji ustvarjalni poti in se bodo morda nekoč njena dela tudi uvrstila med trajnostno dediščino.

Alja Zevnik slika z akrilnimi barvami na platno in izdeluje nakit iz polimerne mase. S slikanjem se je začela ukvarjati po končani srednji šoli, aktivnejša pa je zadnjih pet let. Je samoukinja, ki se je udeležila nekaj krajših delavnic slikanja. Najraje slika naravo in živa bitja, svoje slike pa opisuje kot živahne, igrive, tople in unikatne. Kot je povedala na odprtju, njeno slikarstvo zaznamujejo ženske, ki predstavljajo nežnost, kot protiutež pa rada upodablja tigre, ki so sinonim za moč. Dodala je še, da je že v osnovni šoli bila likovna vzgoja tisti predmet, ki se ji je vedno zdel prekratek. Danes ji je prekratek dan, saj ima še ogromno idej.

Odprtje razstave je z glasbo obogatila Neža Zagoričnik, župan Občine Vransko Franc Sušnik jo je uradno odprl, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Vransko Suzana Felicijan Bratož pa je sklenila prireditev in Alji zaželela še uspešno nadaljnje ustvarjanje.

Alja Zevnik se je v domačem kraju s samostojno razstavo predstavila prvič, razstavljala je že v knjižnicah v Mengšu in Moravčah. Obiskovalci so nad njenimi slikami navdušeni, skupna nit vseh komentarjev pa so besede: »Ta razstava je pa drugačna.« Iz slik vejejo močne barve, čutiti je mladost in igrivost. In to obiskovalci opazijo.

Tanja Goropevšek

Oglejte si tudi