Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

BREZ MASKE … Z mag. Markom Repnikom, direktorjem JSKD

»Kultura gre svojo pot. Kakor luč je …« je pred približno sto leti zapisal Srečko Kosovel. Te njegove misli so bile  iztočnica za pogovor z mag. Markom Repnikom, direktorjem JSKD.  

Z gostom Medobčinske splošne knjižnice Žalec se je sredi novembra v avli Doma II. slovenskega tabora Žalec pogovarjala Jolanda Železnik, direktorica.

Koronavirus, ki močno kroji naše življenje in se zajeda v vse pore našega bivanja, je močno posegel tudi na področje kulture. Programi in vsebine, ki so mnogim osmišljali življenje pred korono, iščejo poti, kako priti med ljudi. Nekateri so postali virtualna resničnost, nekateri so žal usahnili.  

Kako si pot med ljudi utira ljubiteljska kultura, zelo dobro ve prvi mož JSKD, mag. Marko Repnik.  

Pred korono je bila ljubiteljska kultura pomemben gradnik javnega življenja. Skoraj ni bilo proslave brez lokalnega pevskega zbora, godbe na pihala ali folklorne skupine in drugih oblik povezovanja in sodelovanja. Zdaj ni prireditev, prav tako ne vaj in nastopov. Repnik ostaja pozitiven. Prepričan je, da utrip ljubiteljske kulture ne bo zamrl. Ko bo vse to za nami, bodo zagorele iskrice, ki zdaj tlijo. Zdaj so ustvarjanja bolj individualna, a zagotovo se še bomo družili na množičnih prireditvah, ki jih mnogi že zelo pogrešamo.  

Povedal je, da JSKD za drugo leto načrtuje vse programe in aktivnosti, kot da virusa ne bo več. Upa, da bodo izvedli dogodke, kot so si zamislili. Če pa bo virus še vedno krojil naše življenje, se bodo prilagodili, kolikor se bo dalo – deloma s selitvijo v svet virtualnosti, deloma pa tudi s prestavitvijo datumov.

V pogovoru, ki ga je snemala Savinjska televizija, je bilo nekaj besed namenjenih tudi poti, po kateri stopa Marko Repnik. Akademski glasbenik je kulturi zapisan že od nekdaj. V Orkestru slovenske policije je najprej deloval kot solist, kasneje kot koncertni mojster – predvodnik orkestra. Leta 2007 se je zaposlil v JSKD OE Žalec, leta 2017 pa je postal direktor JSKD. Bil je član skupine Fešta band, je umetniški vodja Godbe Prebold in Godbe veteranov, ki deluje pod okriljem Univerze za tretje življenjsko obdobje Žalec. Še veliko vlog ima, ki vsak njegov dan polnijo s kulturo. Kadar ima čas, napiše kakšno pesem. Nekaj jih je že zbral in izdal v pesniški zbirki Iluzije.

Z njegovo pesmijo Nekoč, nekje je Železnikova sklenila pogovor, ki si ga bo mogoče ogledati na programu Savinjske TV, dosegljiv pa bo tudi na youtubu.

                                                  

T. Tavčar

 

 

Oglejte si tudi