Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

KUHARSKO-VRTNARSKI KROŽEK NA GOBARJENJU

Kuharstvo je zelo širok pojem. Tokrat smo ga razširili še na gobarjenje in prepoznavanje različnih gob. Učenci so se razdelili v dve skupini: kuharji in gobarji.
Z gobarji smo odšli v gozd in nabrali eno košaro jurčkov, ki jih vsi dobro poznamo, in eno košaro ostalih gob. Gobe smo že v gozdu poskusili prepoznati s pomočjo različnih gobarskih priročnikov. Ko smo jih prinesli pred šolo, smo jih opremili z imeni gob in s podatkom o užitnosti. Pripravili smo gobjo razstavo. Seveda smo strupene gobe še posebej označili in vse opozorili, da se gob ne dotikajo.

Učenci so si naslednje jutro z zanimanjem ogledovali razstavo in marsikoga je presenetilo, kakšna je videti zelena mušnica ali pa vražji goban. Prav zares lahko ob nepoznavanju kakšno neužitno gobo zamenjamo z užitno.

Kaj pa kuhanje? Seveda. Tudi kuhali so naši učenci. Skupina kuharjev je med našim nabiranjem gob in kostanja, očistila vso zelenjavo z našega vrta in pripravljala slastno zelenjavno juho. Juha je seveda čisto premalo. Iz listnatega testa so pripravili sladke in slane bučno-listnate skodelice. Tokrat jo je zagodla pečica, toda pravi kuharji se vedno znajdejo. Namesto štirideset skodelic so jih spekli le dvajset. Iz ostalega testa pa so pripravili dva velika štruklja. Nadev je ostal enak. Enkrat hokaido buča na slan način, drugič na sladek. Njam, njam, njam.  Verjemite, da smo pojedli prav vse. Posebej nam je teknila juha s kroglicami, z dodatkom kisle smetane in peteršilja. Seveda pa smo si pripravili tudi jurčke. Popečene na čebuli in peteršilju smo poskusili kar brez pribora, le s koščkom kruha. Ker pa je jurčkov ostalo še dva kilograma in kostanja kakšen kilogram več, smo gobe očistili in jih dali v zamrzovalnik. Naslednjič kuhamo gobovo juho in …  Ostalo naj ostane še skrivnost.

 

 

Mentorici: Nataša Pečovnik in Maja Jerman

Oglejte si tudi