Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
2°C
-8°C
JUTRI
2°C
-10°C

Navodila za skrbnike psov v času koronavirusa

Koronavirusi so velika družina virusov, ki povzročajo bolezni pri ljudeh, nekateri pa pri živalih. Tako imajo npr. psi in muce ravno tako koronavirus, vendar se ta ne prenaša na ljudi! 

 

Za nov virus, ki spada v družino koronavirusov, imenovan COVID-19, ni dokazov, da bi se lahko prenašal preko druženja z živalmi na ljudi.

 

Kako ostati zdrav v bližini živali? 

V ZDA ni nobenih dokazov, da bi katera koli žival lahko prenašala virus COVID-19, vključno z divjimi in hišnimi živalmi.

Ker pa živali na sebi nosijo drugačne mikrobe, ki lahko povzročijo bolezen pri ljudeh, je vedno priporočljivo, da ohranjamo zdrave higienske navade, kadar smo v stiku z njimi.

Med te navade spadajo:

〰️umivanje rok

〰️pobiranje iztrebkov

〰️ skrb za zdravje vaše živali

 

Tveganja za živali

 

Do sedaj ni nobenega primera, ki bi nakazoval na okužbo COVID-19 na živalih. Potrebnih bo nekaj dodatnih študij, da ugotovijo, ali se živali in katere ter pod kakšnimi pogoji sploh lahko okužijo z virusom.

 

Kako zaščititi svojega psa/muco, če zbolim? 

 

Če slučajno zbolite ali sumite, da ste zboleli z virusom COVID-19, morate omejiti stike z vašim hišnim ljubljenčkom. Podobno, kot bi omejili stike z drugimi ljudmi.

Čeprav ni bilo zabeleženega nobenega primera, da živali lahko zbolijo za COVID-19, je vseeno priporočljivo, da omejite stike, dokler ne bo več znanega v zvezi s tem virusom.

Tako lahko omogočite, da boste v prihodnosti zdravi tako vi kot vaš hišni ljubljenček.

 

Kadar je to mogoče, naj za vašo žival skrbi drugi član družine. Izogibajte se stikom s svojim hišnim ljubljenčkom, vključno z božanjem, objemanjem, poljubi ali celo deljenjem obroka.

Če morate skrbeti za svojo žival, kljub temu da ste bolni, poskrbite, da si umijete roke pred in po stiku z njo.

 

Nobene potrebe ni po paniki. V kolikor vas skrbi, da bi virus žival prinesla na dlaki, kot lahko npr. prinesete virus na živilih in predmetih, ki jih kupite v trgovini, lahko poskrbite za preventivne ukrepe, kot so:

〰️ onemogočite stik živali z drugimi ljudmi (ne dovolite božanja),

〰️ psa imejte vedno na povodcu,

〰️ ne dovolite stika z drugimi psi,

〰️ v skrajnem primeru lahko psa obrišete z raztopino vodikovega peroksida, ki deluje kot razkužilo (v pravem razmerju in ne prepogosto) ali pa uporabite raztopino klorheksidina.

 

Predvsem pa svetujemo, da se raje dobro dogovorite, kdo bi bil pripravljen skrbeti za vašo žival v primeru, da sami zbolite. V kolikor potrebujete pomoč pri oskrbi živali ali poznate koga, ki potrebuje pomoč, nas lahko kontaktira na 070 85-11-66 ali zavod.muri@gmail.com.

 

Povzeto po:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/animals.html

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi