Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Bodimo odgovorni in strpni

Spoštovane občanke, spoštovani občani!


V letošnjem letu smo se ob pojavu novega koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19, znašli v okoliščinah, kakršnih doslej nismo poznali, saj sedanje generacije nimamo izkušnje s pandemijo primerljivega obsega. 

Dejstvo, da je novi koronavirus zelo nalezljiv, je oblasti po vsem svetu vodilo k strogim ukrepom za njegovo zajezitev. Z ustavitvijo javnega življenja nam je tudi v Sloveniji uspelo virus zajeziti do te mere, da ga je zdravstveni sistem še zmogel obvladati in se pri nas ni zgodil črn scenarij, kakršnemu smo bili npr. priča v bližnji italijanski Lombardiji. Hkrati pa je prišlo tudi zavedanje, da si ponovne ustavitve javnega življenja ne moremo več privoščiti, saj je gospodarska in druga kolateralna (stranska) škoda, ki jo takšna zaustavitev povzroči, previsoka. Po obvladanju prvega vala okužb so zato restriktivne ukrepe v celoti nadomestili preventivni – fizična distanca, zaščitne maske in razkuževanje. 

Novi realnosti so se morale prilagoditi tudi javne ustanove – zdravstveni domovi, šole, vrtci, knjižnice, muzeji, upravni uradi … Preventivni ukrepi, ki jih javne ustanove izvajajo, praviloma pomenijo, da je dostop do njihovih storitev do določene mere otežen, kar med uporabniki, nevajenimi takšnih omejitev, povzroča negodovanje in slabo voljo. Ob hkratnem širjenju raznih dezinformacij in teorij zarote glede novega koronavirusa preko družabnih omrežij, pa tudi kratkovidne politizacije povsem strokovnih vprašanj se ustvarja in krepi vzdušje nestrpnosti in skepse, ki je v dani situaciji, ko smo kot družba še bolj kot v običajnih razmerah odvisni od odgovornega ravnanja vsakogar izmed nas, vse prej kot dobrodošlo. Zato zaupajmo epidemiologom in infektologom, ki sprejemajo in nosijo odgovornost za svoje delo in ne namišljenim strokovnjakom-za-vse na družabnih omrežjih, katerih družbena odgovornost se začne in konča v njihovi denarnici. Bodimo odgovorni do sebe in drugih, spoštujmo ukrepe, ki jih je predpisala stroka. 

Po tem, ko smo s skupnimi napori in odgovornim ravnanjem vseh občanov prvi val okužb spomladi prestali brez potrjene okužbe, smo 3. septembra tudi v naši občini zabeležili prvi potrjeni primer okužbe z novim koronavirusom. Z odgovornim ravnanjem poskrbimo, da bomo tudi v jesenskem in zimskem času, ko gre ponovno pričakovati poslabšanje epidemiološke situacije, to kolektivno preizkušnjo kar se da dobro prestali. Mladi bodite solidarni s starejšimi in bolniki, ki spadajo v najbolj ranljivo skupino v primeru okužbe. Bodimo potrpežljivi v čakalni vrsti za zdravnika, lekarno, v trgovini, v gostinskem lokalu … Namesto godrnjanja zaposlenim, ki izvajajo preventivne ukrepe, da bi nas zaščitili, namenimo prijazno besedo. Zavedajmo se, da so svoboda in pravice vsakega posameznika omejene s svobodo in pravicami vseh drugih ljudi.  


Bodimo odgovorni in ostanimo zdravi!

                                                                              Franc Sušnik, župan

Oglejte si tudi