Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

KO SE DRUŽIJO PLES, PESEM IN VESELJE

Ko se družijo ples, pesem in veselje v našem kraju, je zagotovo poseben dogodek. Tudi tokrat je bil. Na letni koncert folklorne skupine Vransko so bili povabljeni tudi gostje iz Delčeva. Z Makedonijo sodelujemo že kar sedem let. Vrata naših in njihov domov se vsakokrat široko odprejo in sprejmejo nastopajoče k sebi v eni in drugi državi. Nastopajoči so ponavadi osnovnošolci in tako se otroško veselje, ples, petje, druženje in dopisovanje ter ohranjanje tradicije začne že zelo zgodaj.  Naše prijatelje smo na Osnovni šoli Vransko sprejeli v petek, 5. 10. 2018, jih pogostili z večerjo in odpeljali domov na počitek, saj je njihovo potovanje trajalo kar 15 ur. V soboto smo jih peljali na ogled našega glavnega mesta. Ljubljana je turistično in kulturno zanimivo mesto, tako da smo ponosno predstavili vse znamenitosti. V soboto popoldne smo si vzeli nekaj časa tudi za ogled Vranskega in njegove okolice. Majhen in čudovit kraj, so dejali. Največje navdušenje nad našo deželo je urejenost, čistoča in seveda prijaznost.
Koncert folklornega društva Vransko je bil osrednji dogodek srečanja. Najprej so nastopili folkloristi od prvega do petega razreda Osnovne šole Vransko-Tabor, ki so nam predstavili nekaj ljudskih rekov, pesmi in plesov.  Folklora iz Delčeva je nastopila v osrednjem delu koncerta in navdušila s svojim ubranim nastopom, tako da so po bučnem aplavzu ponovno prišli na oder in še enkrat odplesali svoje kolo ali makedonsko oro. Po koncertu se je ob dobri kapljici in pojedini, ki jo je pripravilo folklorno društvo, nadaljevalo druženje. Goste, med katerimi je bil tudi direktor Kulturnega doma Delčevo Metodi Tolevski, sta uradno sprejela še župan Občine Vransko Franc Sušnik in direktorica Zavoda za kulturo turizem in šport Suzana Bratož Felicijan.

V nedeljo dopoldne so gostje pripravili še en nastop v trgu Vransko. Kar na prostem so zaplesali in zapeli. Ponudili pa so tudi nekaj makedonskih dobrot. Posebej so bile dobre suhe slive in bučke.
Popoldne se je naše druženje zaključilo.  Pred šolo smo še skupaj zaplesali oro, potem pa se solznih oči in mahajočih rok poslovili. 
Še vtis naše učenke Zale Križnik: Hvala za tako lepo izkušnjo. Niti malo mi ni žal. Upam, da še kdaj doživim kaj podobnega..
In vtis gosta: Ti trije dnevi so bili eni od najlepših v tem letu. Vaš mir in ljubeznivost sta mi dajala občutek, kot bi bil doma. Želim vam, da ostanete še naprej takšni in z veseljem vas pričakujem v Makedoniji. Metodi Tolevski

Organizacijski odbor: Maja Jerman, Breda Čvan in Majda Pikl


Oglejte si tudi