Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Kašmir in njegove skrivnosti

Sredi junija smo v Hiši Sadeži družbe Žalec gostili potopisno predavanje Skrivnostni Kašmir. Popotnik Egon Kuder nas je tako odpeljal v enega versko in politično najbolj mešanih predelov Indije, od koder prihaja tudi izredno razkošna in priljubljena tkanina, kašmir.

Na pot se je odpravil sam in ni vedel, kaj naj pričakuje. Toda boginja Sarasvati, ki ga je v svoj tempelj v Kašmirju tudi poklicala, je imela zanj svoje načrte, nam je pojasnil. Sarasvati je hindujska boginja reke, znanja, umetnosti,... in ena od treh velikih boginj hinduizma.

Kašmir je Egon spoznaval najprej preko romanja do templja omenjene boginje, kasneje, pa si je ogledal še ostale predele Kašmirja. Spoznal je veliko novih ljudi, doživel drug obraz Indije – v to deželo se je namreč podal že velikokrat, ter videl veliko zanimivega. Med drugim tudi grobnico, v kateri je, po nekaterih verovanjih, pokopan Jezus Kristus. Prav tej teoriji se nagiba tudi popotnik, ki je na potopisnem večeru z nami delil še del svoje filozofije in pogleda na življenje. 

Oglejte si tudi