Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
NED.
13°C
0°C
Oceni objavo

Kam z odpadnim jedilnim oljem?

Odpadno jedilno olje iz gospodinjstva velikokrat roma v stranišče ali v umivalnik, kar pa je precej nespametno početje. Tudi tisti, ki ga odvržete v smetnjak, se motite, saj odpadno olje ne sodi niti tja.

Vsa odpadna olja je prepovedano mešati z drugimi odpadki, prepovedano jih je odvajati v kanalizacijo, greznice ali neposredno v površinske vode ali kuriti v pečeh. Če olje zlivamo v straniščno školjko, lahko pride do zamašitve odtočnih cevi, pojavijo se lahko mali glodalci (predvsem podgane), težave pa imajo tudi na čistilnih napravah. Kjer čistilnih naprav ni, so posledice onesnaževanja okolja lahko dolgotrajne.

 

Kako torej ravnati v takem primeru?
Olje, ki vam je ostalo pri kuhanju, ohladite, zlijte v plastenko ali v steklen kozarec in ga dobro zaprite. Ko boste posodo z jedilnim oljem napolnili, jo oddajte v zbirni center Vransko. Gospodinjstva imajo možnost brezplačno oddati odpadno jedilno olje  v zbirni center skozi vse leto. Enkrat letno pa lahko oddate odpadna olja tudi ob akcijah zbiranja nevarnih odpadkov.

 

Zakaj je koristno ločeno zbirati odpadno olje?

Reciklirano olje se uporablja v številnih proizvodih, kot so milo, detergenti in nekateri kozmetični izdelki. Predelati ga je mogoče tudi v različne vrste biogoriv, uporabnih za proizvodnjo električne energije ali toplote in v gorivu za motorna vozila. Pomembna prednost je, da biogoriva iz recikliranega odpadnega rastlinskega olja gorijo čisto, imajo nizko vsebnost ogljika in ob izgorevanju ne proizvajajo ogljikovega monoksida. Stopnja reciklaže je zelo visoka, saj iz enega litra olja nastane kar 90 % biodiesela, torej ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja, in do 1000 litrov bioplina.

 

Z zbiranjem odpadnih olj tako dolgoročno zmanjšujemo škodljive vplive na okolje in pripomoremo h koristni izrabi odpadnih snovi, ki zmanjšujejo uporabo primarnih surovin.

                                                                                                                                                                               Petra Arh

Oglejte si tudi