Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Nič več plastičnih vrečk

Potrošniške navade so krive za to, da se letno na svetu proizvede 4 do 5 milijard plastičnih vrečk, od katerih jih je pozneje recikliranih oziroma kakor koli predelanih največ nekaj odstotkov, ostale pa končajo v zabojnikih za smeti ali kar v naravi. Ste vedeli, da plastične vrečke razpadajo od 20 do 1000 let, dokler nazadnje ne ostanejo majhni delci, imenovani mikroplastika, ki onesnažujejo pitno vodo, zastrupljajo vodne živali in povzročajo zdravstvene težave? 
Slovenska vlada je že naredila prvi korak k izboljšanju stanja. Od 1. januarja 2019 dalje so vse plastične nosilne vrečke obvezno plačljive, izjema so zelo lahke plastične vrečke, ki so na voljo za nepredpakirana sveža živila, na primer za sadje, zelenjavo in delikateso. Prepoved plastičnih vrečk bo zmanjšala količino odpadkov in izboljšala življenjsko okolje ter ohranila življenja živali.
Odpovejmo se razmišljanju, da je za nakupovanje potrebna plastična vrečka. V trgovino lahko gremo s platneno vrečko ali košaro in tako prihranimo okoli 22.000 vrečk na povprečno življenjsko dobo človeka. Vrečke za večkratno uporabo si lahko zašijemo sami iz ostankov tekstila, za vse tiste, ki jim šivanje povzroča težave ali za to nimajo časa, pa je v trgovinah na voljo pestra izbira.
                                                                                                                                                                            Petra Arh

Oglejte si tudi