Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Toča in neurja povzročila veliko škodo

Po vizualni oceni sodelavcev izpostave Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje, izpostava Žalec, je situacija po toči 1. julija v Spodnji Savinjski dolini, predvsem na Vranskem in delno v Taboru, boleča.
Kot je povedala Maja Klemen Cokan, univ. dipl. inž. kmet. in svetovalka za biodinamiko Kmetijske gozdarske zbornice Slovenije, Kmetijskega gozdarskega zavoda Celje, izpostava Žalec, je toča dodobra oklestila zelenjadnice: fižol, čebulo, grah, korenček, por, rdečo peso, bučke in oljne buče, zeleno, vse vrste kapusnic, česen, kumare, zelje, papriko, paradižnik in sladki krompir. Na Vranskem ne bo sadja z visokodebelnih sadovnjakov. Skrb zbuja nepožeto žito. Kmetovalci se sprašujejo, ali bo koruza preživela. Po izkušnjah sodeč se bo koruza obrasla in naredila storže in listno maso, ker ji vlaga v tleh obilno streže. Le potrpljenje priporočamo. Žetev žit bo stekla, pridelka bo nekaj 10 odstotkov manj. Čas je za setev naknadnih posevkov, naj bo ajda in proso, in seveda je čas za setev mnogih krmnih rastlin. Morda bi kazalo prečesati ponudbo sadik zelenjadnic, ki še niso posajene ali so višek pri zelenjadarjih po Sloveniji, da nadoknadimo poškodovanost po toči. 

Hmeljarji bodo po navodilih strokovnih služb naredili vse, da hmelj okrepijo in da poraste, nekaj desetim hektarom pa verjetno ni pomoči. Kot vedno bodo kmetje zmogli, saj zdrava kmečka pamet in vzdržljivost pri njih nima meja. Poklic in dejavnost, ki se spreminja v trajnostno obliko iz konvencionalne metode. Kmetijstvo potrebuje trdno podporo s strani potrošnikov in trgovine, da dobi svoj pravi pomen.

 

 

T. T.

Oglejte si tudi