Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Ideja "KUPUJMO LOKALNO" - Vransko naj postane "Vransko - moja pametna e-občina"

Vse, kar ustvarimo in ni namenjeno izključno lastni porabi, se pojavi v neki obliki na prostem trgu. Ne gre le za gospodarstvo, tu gre za dogodke, ki jih ustvarjajo prostovoljna društva, za pripravljenost posredovanja (npr. gasilci, policija, reševalna službe …), zastoje na cestah, pomembna obvestila, za trgovsko in turistično ponudbo, storitve obrtnikov in posameznikov, kot je npr. nega na domu, in še bi lahko naštevali. Veliko se v zadnjem obdobju piše o skrajševanju poti od njive do krožnika, pa vendar ne gre le za prehrano. Razpravlja se o pomembnosti informacije, o pametnih mestih. Sistem, ki to omogoča, brez posebnih vložkov v infrastrukturo, je razvit in smo ga pričeli polniti s podatki in z informacijami.

 

Kupovanje od lokalnih ponudnikov blaga in storitev ima veliko prednosti. Predvsem za nekatere storitve si ne znamo predstavljati, da bi morali nekam daleč (pek, frizer, dnevna gostinska storitev … ). Enako velja tudi za proizvode, kjer je zaradi bližine blago bolj sveže, zrelo in zdravo, saj se skrajša čas transporta. In ne nazadnje garancija za dobro kakovost, saj ponudnika poznamo osebno in se hitro izve, če kdo česa ne opravi kakovostno ali se ne drži dogovora.

 

Primer iskanja primernega frizerja v občini Vransko je pokazal, da na enem mestu lahko pristopimo k frizerjem preko iskalnika po registru rezidentnih članov v občini Vransko. Splošno iskanje preko Googla nam daje sicer rezultat, a slika je pomanjkljiva in globalizirana ter se ne nanaša samo na našo lokalno skupnost in ne daje pravega števila ponudnikov niti njihove prave ponudbe, ne odraža dejanskega stanja, je le stanje bolj ali manj agresivnih oglaševalcev na spletu -  tako da je naša odločitev na tej osnovi lahko površna in večkrat tudi napačna. Seveda podatki o frizerjih v registru občine Vransko še niso popolni. Je pa dober začetek, saj sistem omogoča dostop do vseh preko ene točke na vseh pametnih telefonih in drugih ustreznih napravah. Ko je ponudba tako združena na enem mestu, jo lahko dopolnjujemo in spremljamo, vodimo podatke o kakovosti storitev, promocijskih dogodkih, predstavitvenih povezavah (lastna spletna stran, facebook, članki v novicah …). Skrb za pravilnost podatkov članov registra je garancija, da so podatki vsaj enkrat letno preverjeni in odražajo dejansko stanje.

 

Tako, kot smo poiskali frizersko storitev z besedo „frizer“, lahko poiščemo vsako drugo storitev, izdelek ali dogodek, ki je zapisan v skupno bazo podatkov. Začudili se bomo, kdo vse nam ponuja, pa se nanj ne bi sami spomnili, čeprav ga morda celo osebno poznamo. Članom zbornice zasebnega gospodarstva Žalec, ki so locirani v občini Vransko, smo omogočili razširjen vpis v register ponudnikov blaga in storitev. Ostali imajo objavljene osnovne javno dostopne podatke. To je le začetek oblikovanja združene ponudbe kraja. Dober začetek, ki pa še ne vključuje vseh dejavnosti prebivalstva.

 

Bližanje pametni e-občini omogoča oglaševalski modul e-novice. Tu lahko preko vrste rubrik in novic obveščamo občane o vseh dogodkih, dajemo pomembne informacije v realnem času, pišemo obširne članke in odpiramo pomembne teme. Pristop do objavljanja lahko nudimo različnim službam, ki brez posrednikov obveščajo občane na enem skupnem mestu. Npr. mene vedno preseneti odvzem električnega toka na moji lokaciji, pa čeprav je bilo objavljeno po radiu in je objavljeno na njihovi spletni strani.

 

Obstoječa integracija v spletni portal občine Vransko že integrira modul Aktualno, ki prikazuje aktualno ponudbo članov registra, ki imajo v svoji spletni strani vključeno funkcijo Aktualno. Taka vsebina bo npr. objava dnevnega menija gostinske ponudbe kosil in malic.

 

Aktualnost informacije pametne e-občine zahteva dobro organizacijo vnosa podatkov, kontrolo in vsebinsko usklajenost tega vnosa ter razpršenost vnosnih mest, kjer vsak pooblaščenec skrbi za objavo informacij in za vsebino tudi odgovarja.

 

Čaka nas še veliko dela, vendar pot je začrtana in volja je izražena.

Oglejte si tudi