Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Poročilo LAS projekta UCZRP

Spomladi leta 2020 smo vas prvič obvestili, da smo se skupaj z našimi partnerji Osnovno šolo Vransko-Tabor, RO-KO Projekt Rok Šoštar, s. p., ter zavodom GROZD URE in OVE prijavili na razpis preko lokalne akcijske skupine (LAS) Spodnje Savinjske doline. Ideja našega projekta je bila, da damo našemu gasilskemu domu, ki je bil zadnja leta v ne najboljšem stanju, zopet nov sijaj, nekaj vsebine ter na ta način obenem poskusimo pritegniti še nove člane. Ni namreč treba poudarjati, da v zadnjih desetih letih zanimanje za prostovoljstvo upada.

Ko smo izvedeli, da je bil naš projekt poleti izbran za sofinanciranje, smo takoj krenili v akcijo in začeli z obnovitvenimi deli prostorov. Lepo je bilo videti tudi vaščane Prekope, ki so se z zanimanjem in navdušenjem ustavljali, nas podpirali ter kdaj pa kdaj prinesli tudi kakšno okrepčilo, da je potem delo lažje steklo.

Opravljena so bila glavna gradbena dela, ki so zajemala predvsem obnovitev garaže, prostora za praktične vaje in prostora za druženje v pritličju ter kompletne prenove učilnice in sanitarij v prvem nadstropju.

Ko so bili prostori pripravljeni, smo najprej nabavili še vso potrebno gasilsko in multimedijsko opremo ter opremo za izvajanje prikazov vadbe prve pomoči.

Nato smo začeli z vsebinami, kar pa se je pokazalo za večjo težavo. Največji problem nam je namreč predstavljala epidemija covida-19 in s tem prepovedi ter omejitve druženj. Zato je tudi trajalo praktično leto dni, da smo pod streho spravili vse programe, ki smo si jih zadali. Poleg načrtovanih programov pa smo v tem zagonu izpeljali še nekaj več ponovitev predstavitve gasilstva ter tečajev prve pomoči, ki so se izkazali za pravi hit. Zaradi epidemije smo vse dogodke izvajali v manjših skupinah.

Tako smo v sklopu projekta UCZRP izpeljali:

  • prikaz, vadbo ter uporabo simulatorja AED (defibrilator)
  • obnovitev znanja tehnik oživljanja na interaktivnih lutkah z nadzorom kvalitete izvajanja
  • izvajanje osnovnih gasilskih izobraževanj za otroke in mladino
  • predavanja na temo požarne preventive
  • predavanja na temo ekološke osveščenosti
  • praktične prikaze gašenja začetnih požarov in uporabo alternativnih tehnik gašenja.

Kljub temu da smo izpeljali vse potrebne naloge, ki smo si jih zadali ob prijavi na razpis, je to šele začetek. Prostore, opremo in znanje bomo s pridom uporabljali še naprej. Nas pa veseli, da je naš projekt obrodil tudi kar nekaj sadov. Od začetka izvajanja projekta se je namreč našemu društvu pridružilo kar 14 novih članov. Veliko od njih je za včlanitev pritegnila prav naša zagnanost na projektu UCZRP.

Ob koncu bi se želel za pomoč še enkrat zahvaliti ge. Mirjani iz LAS SSD, g. Marku Krajncu, vsem našim partnerjem projekta ter predvsem našim članom, ki so s svojimi prostovoljnimi urami pripomogli, da je sploh prišlo do realizacije tega projekta.

Na pomoč!

Robert Novak, predsednik PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik 


 


Oglejte si tudi