Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

BELA KRIZANTEMA

BELA KRIZANTEMA. Dialog lepote, dialog srebra in keramike, je naslov ambientalne postavitve, ki smo jo odprli na predzadnji majski dan v Schwentnerjevi hiši. Razstava je nastala v Cankarjevem letu kot spomin na stoletnico smrti našega največjega pisatelja Pri ustvarjanju je povezala Slikarsko-keramični atelje Varstveno delovnega centra Tončke Hočevar in Atelje Martine Obid Mlakar. Postavitev je nastala po idejni zasnovi Erike Pavlin, keramične krizanteme so izdelali varovanci VDC Tončke Hočevar iz Ljubljane. Dialog so vzpostavili z oblikovalko in konzervatorko Martino Obid Mlakar, ki je za to priložnost izdelala srebrne krizanteme v obliki namizne dekoracije in nakita. Cankarjeva Bela krizantema je tako po več kot sto letih od nastanka povezala različne umetnike in s postavitvijo v Schwentnerjevi hiši tudi nekoč tesna sodelavca in prijatelja Cankarja in Schwentnerja.

Ambientalni postavitvi na Vranskem so se pridružile originalne stripovske table Zorana Smiljanića, ki skupaj z Blažem Vurnikom podpisuje avtorstvo stripa Ivan Cankar: podobe iz življenja, ki je na 34. Slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado knjiga leta 2018.

Razstava je nastala v sklopu dogodkov, s katerimi smo zaznamovali občinski praznik. Odprl jo je župan Franc Sušnik, ki je poudaril pomen kulture in posluh zanjo, kar je Občina Vransko dokazala tudi z obnovo Schwentnerjeve hiše. Z glasbo so razstavo prijetno popestrili učenci Glasbene šole »Risto Savin« Žalec v trio in kvartet zasedbi klarinetov pod mentorstvom Edvarda Rebernika.

Razstava bo odprta do 30. avgusta in je tudi prodajna. Vabljeni na ogled.

                                                                                                                       Tanja Goropevšek

Oglejte si tudi