Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Zdravje v občini Vojnik v 2018

Predstavljamo vam povzetek iz publikacije za občino Vojnik z naslovom »Zdravje v občini 2018«. Publikacijo so za vse slovenske občine pripravili na Centralni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Zdravstveno stanje in umrljivost

● Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je trajala povprečno 16,5 koledarskega dneva na leto, v Sloveniji pa 14,4 dneva.

● Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil višji od slovenskega povprečja, za sladkorno bolezen prav tako.

● Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 2,1 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1.

● Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 2,0 na 1000, v Sloveniji pa 6,2.

● Delež uporabnikov pomoči na domu je bil blizu slovenskemu povprečju.

● Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 28 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 20.

 

Dejavniki tveganja za zdravje in preventiva

● Telesni fitnes otrok je bil blizu slovenskemu povprečju.

● Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 1,7 na 1000 prebivalcev, v Sloveniji pa 1,6.

● Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil višji od slovenskega povprečja.

● Odzivnost v Program Svit – presejanju za raka debelega črevesa in danke – je bila 62,4 %, v Sloveniji pa 64,3 %.

● Presejanost v Programu Zora – presejanju za raka materničnega vratu – je bila 72,9 %, v Sloveniji pa 71,8 %.

 

Neenakosti  v zdravju

Neenakosti v zdravju so posledica številnih dejavnikov. Na nekatere ne moremo vplivati, na druge, predvsem socialno ekonomske, z družbenega vidika lahko vplivamo. Slabše zdravje in nižjo pričakovano življenjsko dobo imajo ljudje z nizko izobrazbo, pomembno vlogo pa ima tudi spol. Med nizko izobraženimi je več debelih, manj telesno aktivnih in pogosteje kadijo. Spodbujanje uživanja sadja in zelenjave v šolah se je pokazalo kot najbolj učinkovito pri učencih z nižjim socialnim položajem. 

 

Ustno zdravje

Ustno zdravje je pomemben in neločljiv del splošnega zdravja in v veliki meri vpliva na kakovost življenja. Najpomembnejši bolezni ustne votline sta karies in parodontalna bolezen, ki sta predvsem posledica nezadostne skrbi za ustno zdravje. Lastna skrb za ustno higieno  in navade pridobljene v otroštvu pomenijo največ. 

 

Podatke za vse slovenske občine, dodatne grafične prikaze in definicije kazalnikov najdete na spletni strani http://obcine.nijz.si.

 

Povzela: Lea Sreš

 

Oglejte si tudi