Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Veš, kaj ješ, in hujšaš

Zdravo hujšanje. S strokovnjaki iz Zdravstvenega doma Celje do boljšega zdravja in počutja.

V Centru za krepitev ZP Vojnik bomo meseca septembra pričeli z delavnico Zdravo hujšanje. Delavnica traja štiri mesece in obsega šestnajst srečanj v skupini, ki trajajo po uro in pol, in šestnajst tedenskih srečanj telesne vadbe, ki trajajo 45 minut. »Glavni cilj delavnice ni shujšati za vsako ceno in na vsak način, temveč spremeniti življenjski slog udeležencev. To pa med drugim vključuje izboljševanje prehranjevalnih in gibalnih navad ter obvladovanje in preprečevanje stresa. Ob uspešnem spreminjanju teh navad udeleženci tudi uspešno izgubljajo odvečne kilograme ter zmanjšujejo dejavnike tveganja za nastanek srčno žilnih obolenj, kot so povišan krvni tlak, povišane maščobe in sladkor v krvi,« pojasnjuje Urška Stepišnik, dipl. med. sestra.

 

Prednost skupinske obravnave

Obiskovalci v delavnicah Zdravo hujšanje najdejo predvsem motivacijo in spodbudo za izboljševanje svojega življenjskega sloga. Srečajo se s tistimi, ki imajo enake težave in podobne cilje. »Vsem udeležencem omogočamo individualno obravnavo pred in po skupinski obravnavi. Dobijo izvedljive in realne usmeritve glede zdravega prehranjevanja. Udeleženci imajo možnost uživanja vseh živil, prepoved uživanja določenih živil namreč povzroča še več skomin. Poučimo pa jih, kako je treba kombinirati živila, in jim pokažemo nove načine priprave hrane,« še pove Urška Stepišnik. Delavnica poteka v skupini petnajstih udeležencev enkrat na teden v šestnajstih zaporednih srečanjih. Vsako srečanje najprej postreže s koristnimi informacijami, nato sledi 45-minutna telovadba. Zadnja delavnica se je zaključila spomladi. Delavnico v občini Vojnik je uspešno zaključilo skupno 15 udeležencev, skupaj so izgubili več kot 94 kg. Povprečna izguba na udeleženca je bila približno 5 kg. »Ker si mnogi želijo ohraniti stike s skupino, jim enkrat mesečno omogočamo kontrolno tehtanje. V oporo jim nudimo udeležbo tudi v drugih delavnicah: Tehnike sproščanja, Zdravo živim, Ali sem fit?, Zvišane maščobe v krvi. Tako se nadaljuje njihov proces izgubljanja odvečne telesne teže ob podpori strokovnjakov iz Centra za krepitev zdravja,« pojasni Urška Stepišnik.

 

Dvakrat letno

Delavnica Zdravo hujšanje v Centru za krepitev zdravja ZP Vojnik se izvaja dvakrat letno, v spomladanskem in jesenskem obdobju. Prvo srečanje v tem letu bo 29. septembra. Udeleženca na delavnico običajno napoti osebni zdravnik. Za več informacij se lahko pozanimate pri svojem osebnem zdravniku, na tel. številki 03 780 05 05 ali pišete na elektronski naslov urska.stepisnik@zd-celje.si. V delavnico se lahko vključijo tudi udeleženci, ki so že kdaj sodelovali v delavnici in je prišlo do ponovnega pridobivanja telesne teže. Obiskovalci v delavnicah Zdravo hujšanje najdejo motivacijo za izboljševanje svojega življenjskega sloga.

 

Položeno na srce

Udeleženci preteklih delavnic Zdravo hujšanje imajo zelo pozitivne izkušnje, podpora skupine in poučna predavanja jih namreč še dodatno motivirajo. Tudi vi se lahko pridružite aktivnim in uživate v zdravju.

 

Center za krepitev zdravja

Foto: Urška Stepišnik

 

 

Oglejte si tudi