Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Koencim Q10

Koencim Q10 je telesu lastna (endogena) snov, ki ima zelo pomembno vlogo v našem organizmu. Kemijsko pripada družini molekul ubikinoni, katerih ime je sestavljeno iz tujke ubikvitaren in kinon.

Koencim Q10 je navzoč v membrani skoraj vseh celic človeškega telesa. Tu v procesu celičnega dihanja sodeluje pri pretvorbi hranilnih snovi v energijsko bogate molekule ATP. To je energija, ki jo naše telo potrebuje za usklajeno delovanje vseh življenjskih procesov v organizmu, kot so mišično delo, aktivnosti živčevja ter presnovni, regeneracijski in imunski procesi.


Koencim Q10 ima kot antioksidant tudi zaščitno vlogo. Naše telo varuje pred prostimi radikali, ki nastajajo pri celičnih procesih. Če ti niso pravočasno odstranjeni, reagirajo s celičnimi komponentami (beljakovinami, DNK, membranskimi lipidi) in jih poškodujejo. Koencim Q10 je zadolžen za lovljenje teh prostih radikalov, s čimer prepreči staranje telesa in celic ter pojav različnih bolezni. Njegova antioksidativna vloga se kaže tudi v obnovitvi drugih antioksidantov, kot sta vitamin C in E.


Naše telo je sposobno samo sintetizirati koencim Q10, toda učinkovitost sinteze se s starostjo začne zmanjševati. Padec koncentracije je viden v najaktivnejših organih, in sicer v srcu, ledvicah in jetrih (npr. v srcu se začne zmanjševati že pri 20. letih in se do 80. leta zmanjša za skoraj 60 %). Sinteza v telesu je zmanjšana tudi pri rednih uživalcih statinov – zdravil za zniževanje holesterola. Pomanjkanje pa so opazili tudi pri povečanih energetskih procesih (aktivnih športnikih), trajnem izpostavljanju stresu, večjem vnosu alkohola in tobaka ter dolgotrajnem jemanju zdravil in nekaterih bolezni. Pomanjkljivo lastno sintezo lahko nadomeščamo z uživanjem koencima Q10 s hrano in prehranskimi dopolnili. Povprečni dnevni vnos s hrano je po podatkih raziskav bolj majhen, le 3–6 mg. Največjo vsebnost imajo rdeče meso (govedina in svinjina), ribe (sardine in rdeče meso skuš), olja (koruzno, olivno), oreščki in peteršilj, manj pa belo meso, brokoli, cvetača in avokado. Z običajno prehrano ne moremo zadostiti povečanim potrebam koencima Q10 v telesu, saj poleg nizkih vrednosti v hranilih, njegovo biorazpoložljivost omejujeta tudi nevodotopnost in slaba topnost v lipidih (maščobah), kar ima za posledico slabo absorpcijo iz gastrointestinalnega trakta.


Zato je vse popularnejše uživanje Q10 v obliki različnih prehranskih dopolnil, s katerimi lahko zaužijemo večje koncentracije koencima. Trg ponuja zelo širok spekter izdelkov, ki vsebujejo koencim Q10, vendar je njihova kakovost odvisna od formulacije koencima Q10. Vpliva namreč na obseg absorpcije v prebavilih. Najslabši so izdelki z nizko stopnjo absorpcije koencima Q10 v kristalinični obliki, boljše so mehke kapsule z oljnimi suspenzijami ubikinona, medtem ko so najkakovostnejši izdelki z vodotopno obliko koencima Q10, ki ima dokazano kar štirikrat boljšo absorpcijo.


Koencim Q10 je vitalnega pomena za naše zdravje. Njegovo dodajanje k prehrani je pomembno predvsem v starosti, ko se zmanjša njegova sinteza in koncentracija, predvsem v srcu. Številne raziskave opozarjajo na izredno sposobnost dodatkov tega koencima za izboljšanje delovanja srca. Njegova uporaba je usmerjena v zdravljenje vseh srčnih bolezni, kot so srčno popuščanje, povišan krvni tlak, srčna kap, angina pektoris in ishemija srca. Sodeluje tudi pri izboljšanju drugih zdravstvenih stanj, kot so Parkinsonova bolezen, migrena, statinska miopatija in diabetes. V obliki različnih kozmetičnih produktov pa skrbi za zmanjšanje oksidativnega stresa v koži.

Tekst: Urška Vižintin, Mateja Kadilnik
Foto: svetovni splet 

Oglejte si tudi