Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Dišeče in zdravilno

Eterična olja se že tisočletja uporabljajo v zdravilne namene. V današnjem času eterična olja uporabljamo za sprostitev, nego, masažo in naravno odišavljanje prostorov. Čeprav v svojem poimenovanju nosijo besedo olje, so kemijsko to zelo kompleksne spojine, ki se od rastlinskih olj razlikujejo po tem, da ne puščajo mastnih madežev. Zanje je značilno, da so lahko hlapna, zato imajo močan značilen vonj, so topna v olju, zato jih lahko odlično vmešamo v rastlinska olja in tako uporabimo kot olje za masažo, in imajo manjšo gostoto kot voda (razen evgenol v nageljnovih žbicah). Eterična olja delujejo na nas preko dihalnega sistema ali preko kože. Imajo širok spekter terapevtskega delovanja: delujejo na psihološki, fiziološki, duhovni in energijski ravni. Najbolj raziskano področje delovanja eteričnih olj je njihova antiseptična aktivnost. Znanstveno dokazano je, da so eterična olja učinkovita protiglivična, protivirusna in antibakterijska sredstva ter da njihova naravna aroma vpliva na naša čustva, zbranost in vedenje.

Možnosti uporabe eteričnih olj

 

Klasična inhalacija: v liter vroče vode kanemo 4 do 5 kapljic eteričnega olja, glavo prislonimo nad posodo, se pokrijemo z brisačo ter 10-krat globoko vdihnemo in izdihnemo. Odstranimo brisačo in normalno dihamo, nato se ponovno pokrijemo in spet 10-krat globoko vdihnemo in izdihnemo. Postopek ponavljamo 10 minut, vsaj 2-krat na dan.

 

Izparilnik ali difuzor: v vodo kanemo 6 do 8 kapljic eteričnega olja. Količina je odvisna od velikosti prostora in intenzivnosti olja.

 

Glinena podlaga: na glineno podlago kanemo od 3 do 6 kapljic eteričnega olja.

 

Kopalna kad: 4 do 8 kapljic eteričnega olja kanemo na 1 žlico soli in vse skupaj raztopimo v topli kopeli, ki naj ne traja več kot 30 minut.

 

Kopel za noge: 2 do 4 kapljice eteričnega olja kanemo na 1 žlico soli in vse skupaj raztopimo v topli kopeli.

 

Obkladki: 3 do 6 kapljic eteričnega olja kanemo v 10 ml etanola ter mešanico dopolnimo do 100 ml z destilirano vodo; prepojimo brisačo ali gazo, jo ovijemo okoli bolečega mesta, prekrijemo s suho brisačo ter pustimo delovati 10 minut. Postopek ponovimo 2- do 3-krat na dan.

 

Olje za masažo: 2 do 6 kapljic eteričnega olja razredčimo z 10 ml osnovnega olja.

 

Olje za lokalno vtiranje: 6 do 10 kapljic eteričnega olja razredčimo z 10 ml osnovnega olja.

 

Tonik za čiščenje obraza: v 100-mililitrsko stekleničko vlijemo 5 ml etanola, vanj kanemo mešanico eteričnih olj (maksimalno 10 kapljic) in nastalo mešanico dopolnimo z destilirano vodo do 100 ml.

 

Ustna voda: pripravimo po enakem postopku kot tonik za obraz. Priporočena eterična olja za izpiranje ustne votline so: čajevec, sivka, lovor, rimska kamilica in žajbelj.

Za dezinfekcijo površin (kuhinja, kopalnica): 20 kapljic eteričnega olja kanemo v 1 žlico kisa ali etanola in dodamo 1 dl destilirane vode.

 

Čistila (za kuhinjo in kopalnico): Dobro zmešamo 60 g sode bikarbone, 20 g naribanega trdega mila, 30 kapljic poljubnih eteričnih olj, 10 ml kisa za vlaganje in 1 l vroče vode. Priporočamo naslednja eterična olja: limona, pomaranča, grenivka, citronela, čajevec, poprova meta, limonska trava, verbena, lovor in žajbelj.

 

Razpršilo za odišavljanje zraka: 15 kapljic poljubnega eteričnega olja kanemo v 1 dl etanola in dodamo 1 dl destilirane vode. Tekočino pred uporabo pretresemo.

 

Kakor koli se boste odločili eterična olja uporabljati, pa vselej veljajo naslednja opozorila: eterična olja vedno uporabljajmo samo za zunanjo uporabo, pred nanosom na kožo jih vedno razredčimo. Naj bodo nedosegljiva otrokom, ne uporabljamo jih za otroke, nosečnice, epileptike, alergike. Po nanosu na kožo te ne izpostavljamo soncu.

 

Pripravila: Tea Kus Grilanc, mag. farm.

Oglejte si tudi