Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Cepljenje proti sezonski gripi

V Zdravstveni postaji Vojnik se je 20. oktobra pričelo cepljenje proti sezonsko gripi – najučinkovitejša in varna zaščita.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) priporoča cepljenje vsem prebivalcem, zlasti bolj ogroženim skupinam. To so starejši od 65 let, kronični bolniki, majhni otroci in njihovi družinski člani, nosečnice, posamezniki, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje, ter zdravstveni in drugi delavci, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Cepljenje je smiselno opraviti vsako leto še pred začetkom zime in obdobjem kroženja virusov.

 

Gripa (influenca) je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Pojavlja se predvsem v zimskih mesecih  in ogroža vse prebivalstvo, še posebno starejše ljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi ter majhne otroke. Povzročitelji gripe so virusi, ki se prenašajo s kužnimi kapljicami in preko površin, ki so onesnažene z izločki dihal obolelega z gripo. Te kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju. Ker je za prenos virusa potrebna krajša razdalja, največ do enega metra, se najhitreje okužimo ob tesnejših stikih v zaprtem prostoru.

 

Najučinkovitejša zaščita pred gripo je cepljenje. Prebivalce, ki bi se želeli cepiti proti sezonski gripi, pozivamo, da se za cepljenje proti gripi naročijo pri izbranih osebnih zdravnikih ali v najbližjem zdravstvenem domu. V ZP Vojnik poteka cepljenje proti sezonski gripi po predhodnem naročilu od ponedeljka do četrtka od 12:30 do 14:30. Cepljenje izvajata diplomirani medicinski sestri Cvetka Koželj, dms, in dr. Bernarda Hostnik, mag. zdr. nege.

 

[NASVET ZA KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA]

V prihajajoči sezoni je pomembno, da vzdržujete dobro telesno kondicijo, uživate uravnoteženo prehrano in da si privoščite dovolj spanca, tako boste kar najbolje okrepili svoj imunski sistem.

 

dr. Bernarda Hostnik, mag. zdr. nege, in Cvetka Koželj, dms, nudita vsem zainteresiranim pacientom  tudi zdravstveno-vzgojno svetovanje.

 

Ostanite zdravi!

 

Tekst: dr. Bernarda Hostnik, mag. zdr. nege

                                                                       

Oglejte si tudi