Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Vojniški vinogradniki lepo končali leto 2022

Leto 2022 je bilo bogato tudi z družabnimi dogodki. Že osmič zapored je društvo vinogradnikov postavilo svoje jaslice v okviru projekta BOŽIČNI VOJNIK. Letos so bile jaslice ponovno v vinogradniškem slogu – nameščene so bile v vinskem sodu, ki ga je obdajala množica vinskih steklenic – buteljk. Nad njim je bila množica raznobarvnih lučk v obliki mavrice. Spet jim je uspelo ustvariti lep kotiček za občudovanje in družinsko fotografiranje. Vinogradniki upajo, da so s svojim trudom prispevali k dobremu vzdušju verskega praznika in k odličnemu obisku.
Vrhunec vsakoletnega druženja je zagotovo 27. decembra, ko je v podružnični cerkvi sv. Tomaža darovana Janezova maša z blagoslovom vina. Tudi letos je bilo izjemno slovesno. Zadnja leta darovanje maše z veliko žara opravita domačin škof Lipovšek in priljubljeni domači župnik Anton Perger. Pri verskem obredu aktivno sodelujejo tudi vojniški vinogradniki, za obredno vino pa uporabijo društveni ponos – vino Vojničan. In ko je zazvenela še ubrana pesem moškega pevskega zbora, je bilo doživetje popolno! Tu se navadno daruje tudi sveta maša za vinogradnike.

Cerkvica na 444 m visokem hribu je bila zgrajena namesto kapele razrušenega, opustelega Vojniškega gradu. V letih od 1890 do 1893 sta cerkev obnovila domačina, kmeta Jošt in Guzej. Ključar Dobrotinšek je leta 1932 postavil zvonik, novih zvonov, ki so iz leta 1939, pa ni več dočakal (vir Vojniški svet v utripu časa). Tradicijo oskrbe priljubljene cerkvice zadnja leta – desetletja kot ključarji nadaljujejo člani družine Krameršek. Oni so tudi odlični vinogradniki, saj na ocenjevanju vin v Vinogradniškem društvu Vojnik dosegajo najvišje ocene. Njihov ded Ivan Krameršek je leta 1932 v takratni kraljevini Jugoslaviji dobil prelepo, umetniško izdelano priznanje za svoja vina. Sicer pa so v bližnji okolici tudi večje vinogradniške površine. Na to še sedaj spominja tudi Ofentavškova zidanica (zgornji del lesen, lesen tudi dimnik), Turkova klet, v Malejevi kleti pa freska – slikarija na steni prikazuje morebiten izgled vojniškega gradu iz leta 1240.

Poleg cerkve raste črni gaber. Zaradi svoje debeline (obseg debla v prsni višini meri 325 cm) predstavlja posebnost v evropskem merilu. Zanimiv je tudi ostanek grajskega vodnjaka. Veselemu srečanju se s svojo kulinarično ponudbo v planinskem domu v bližini tradicionalno radi pridružijo tudi člani Planinskega društva Vojnik.

Naj bo ta zapis tudi vabilo za ogled tega lepega kraja Slovenije.

Tekst: Pavle Leskovar

Foto: Miran Kovač

Oglejte si tudi