Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

V Celju bomo edini v Sloveniji izvajali redni študijski program organizator socialne mreže

Ekonomska šola Celje, Višja strokovna šola bo v naslednjem študijskem letu 2021/2022 kot prva in edina šola v Sloveniji pričela z vpisom v študijski program Organizator socialne mreže za redne študente.
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je 18. 11. 2020 s Sklepom o razmestitvi študijskih programov za pridobitev višje strokovne izobrazbe v študijskem letu  2021/2022 določilo nove izvajalce izobraževalnih programov na področju višjega strokovnega izobraževanja in Ekonomski šoli Celje, Višji strokovni šoli, odobrilo izvajanje višješolskega študijskega programa Organizator socialne mreže za redni študij. Ministrstvo je s tem upoštevalo dolgoletna prizadevanja šole za pridobitev novega programa, ki sicer višješolski program Organizator socialne mreže že od leta 2011 dalje izvaja kot izredni študij.    

 

»Argumenti za pridobitev rednega študija programa Organizator socialne mreže so številni. Organizacij, zavodov, centrov, domov in društev, ki delujejo na področju sociale je tako v Sloveniji kot tudi Savinjski regiji veliko in vsi ti predstavljajo potencialne delodajalce študentov tega programa. Centrom za socialno delo v Sloveniji npr. primanjkuje okoli 300 novih sodelavcev, ki bi jih bilo potrebno zaposliti v naslednjih petih letih. Tukaj je tudi velika možnost zaposlitve diplomantov v domovih za starejše ljudi, v centrih za pomoč ljudem doma, mladinskih domovih, varnih hišah, kriznih centrih, materinskih domovih,…Če se v Zakon o socialnem varstvu v 69. člen vključijo še strokovni delavci smeri Organizator socialne mreže, je to najcenejša varianta pridobitve novih strokovnih sodelavcev na področju socialnega varstva. Tudi nevladne organizacije v Sloveniji izkazujejo veliko možnost zaposlitve za operativne sodelavce v socialni mreži. In ne nazadnje, obstaja tudi možnost samozaposlitve diplomantov v socialnem podjetništvu« pravi ravnatelj Ekonomske šole Celje, Višje strokovne šole, mag. Bojan Sešel.

 

Kakšne so prednosti pridobitve novega programa za regijo? Nov višješolski študijski program Organizator socialne mreže je izredno pomembna pridobitev za širšo celjsko regijo. Po besedah mag. Bojana Sešla lahko le te strnemo v dve skupini. Zaposlenim na področju socialnega varstva, kakor tudi brezposelnim osebam z željo po delu na področju socialnega varstva, je bila že pred leti približana možnost tovrstnega študija. To možnost bomo lahko sedaj ponudili tudi vsem, ki končujejo srednješolsko izobraževanje in nimajo možnosti vpisa v izredni študij. Zadovoljile se bodo potrebe in želje posameznikov in organizacij oziroma ustanov s področja sociale po možnosti rednega višješolskega izobraževanja v središču regije, to je v Celju. Izobraževanje na področju socialnega varstva je bilo do sedaj možno le v univerzitetnih študijskih programih izven regije.

 

Na drugi strani bodo študenti, ki si bodo pridobili novo znanje v višješolskem programu Organizator socialne mreže, uspešno pripomogli k razvoju socialnih mrež oziroma preventivi in povezovanju vseh, ki delajo v nekem lokalnem okolju. Zaznavali bodo probleme v okolju in povezovali institucije, ki v tem okolju že delujejo. Diplomanti lahko uspešno pripomorejo k razvoju socialnih mrež na področju dela s starejšimi, mladino, družino in marginalnimi skupinami. So operativni strokovni delavci na terenu, s čemer se uresničuje parola »Na teren, bližje k ljudem«. Navedeno pomeni dvig kakovosti socialnega varstva v regiji.

 

Z ravnateljevimi besedami se strinja tudi mag. Irena Potočnik, predavateljica na Ekonomski šoli Celje, Višji strokovni šoli, sicer pa višja svetovalka na področju socialnega dela, supervizorka na področju socialnega varstva in aktivna sodelavka Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. »Uzakonitevin zavezanost države in občin, da morajo organizirati  pomoč na domu, zahteva različen profil delavcev na tem področju. Zakon o dolgotrajni oskrbi bo moral poskrbeti tudi za ustrezen kader. Zdravstvena nega je strokovni pojem medicinskih sester, socialna oskrba je temeljni socialno-delavski pojem za materialno pomoč in pomoč v socialnem sožitju. Organizator socialne mreže je usposobljen, da  pokriva socialno oskrbo, vodenje storitev, koordinacijo izvajalcev, njihovo usmerjanje, sodelovanje z upravičenci pri izvajanju dogovora in pri zapletenih življenjskih situacijah starejših, ki potrebujejo pomoč. Skrb za starostnika zajema ne le osnovne življenjske aktivnosti ampak tudi druge aktivnosti, ki zajemajo socialno in duhovno področje (osebna higiena in urejenost, izogibanje nevarnosti v okolju, odnosi z ljudmi, izražanje čustev in potreb, koristno delo, razvedrilo in rekreacijo, učenje in pridobivanje znanja, …).«

 

Ekonomska šola Celje, Višja strokovna šola, poleg izrednega študija v programu Organizator socialne mreže, trenutno izobražuje še v dveh študijskih programih izrednega študija, in sicer v programu Ekonomist in Inženir varovanja ter v enem študijskem programu rednega študija, v Ekonomistu. V študijskem programu Organizator socialne mreže lahko študenti izbirajo med dvema smerema, in sicer Otroci in mladostniki ter Stari človek, v študijskem programu Ekonomist pa med smerema Komercialist in Računovodja. Možnost izvajanja novega programa je tako velika pridobitev ne samo za regijo, temveč tudi šolo samo. Šola ima sedež v centru mesta Celja, kjer domujeta še Mladinski center Celje in Klub študentov občine Celje. Lokacija na Mariborski cesti je v neposredni bližini avtobusne in železniške postaje ter večjih parkirišč, kar študentom nudi odlične logistične možnosti. V 20 letih delovanja je šola ponudila lepšo prihodnost, osebno rast in možnost razvoja kariere že 1.577 diplomantom.

 

Več informacij:

mag. Bojan Sešel, 031 708 502

 

Priloga:

-          foto ravnatelj EŠC, VSŠ – mag. Bojan Sešel

-          brošura študijskega programa

 

Oglejte si tudi