Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Teden otroka

Na začetku oktobra smo praznovali svetovni dan otroka. Letošnji slogan »Povabimo sonce v šolo!« in tematika radovednega otroka z veseljem do novega, odprtega in uporabnega znanja sta vzgojiteljem dala neomejene možnosti za ustvarjalno delo z najmlajšimi. V vrtcu Danijelov levček smo v tednu otroka pripravili zanimive delavnice in dejavnosti.

Potovanje po pestrem izboru vsebin smo začeli s čarobnim svetom glasbe. Najmlajši skupini otrok sta poslušali ali pripevali k poznanim pesmim, njihove nožice pa so se vrtele v plesu ob zvoku klaviatur, na katere so lahko tudi sami zaigrali. Starejši otroci so odkrivali Orffov svet glasbe preko govora, petja in plesa.


Ob obisku kipa fatimske Marije, ki je romal po naši župniji, smo tiho sklenili roke, Mariji v čast peli pesmi in se ji priporočili v varstvo. Otroci so spoznali zgodbo o fatimskih pastirčkih in jo doživeli tudi ob prisrčni dramatizaciji.


Z željo, da se otroci ob različnih dejavnostih med sabo spoznavajo in družijo, so po skupinah lahko prehajali. Svoja obzorja so širili v matematiki, likovni umetnosti, naravoslovju … Najmlajši so med prstki čutili kremenčev pesek, z njim gradili, ga opazovali med sipanjem in raziskovali v samostojni igri. Prstne barve so jim odkrivale še neznana vedenja o mešanju barv, jesenski plodovi in pisani listi pa so klicali po izdelovanju različnih glasbil in sovic. Vedno bolj živa in močna ekološka ozaveščenost je vodila do ideje, da so otroci iz odpadnega materiala izdelali tudi uporabna stojala za svinčnike.


Strah, ki je znotraj votel, okrog ga pa nič ni, smo iz otroških glavic preganjali z zabavno lutkovno igro o Strahcu, ki je želel, da se ga bojijo različne živali in seveda otroci, pa se je vsak bal česa drugega, samo njega ne! Razočaran, ker ni bilo nikogar, ki bi ga še lahko strašil, je odšel v svet z obljubo, da ga nikoli več ne bo nazaj.

Čudovita jesenska narava in prijetna toplota sonca sta nas vabili, naj se pridemo iz igralnic nadihat svežega zraka in zavriskat od silne življenjske energije. Med pohodi smo lovili padajoče liste z dreves, prisluhnili pesmi vetra v krošnjah in klokotanju bistre vode potoka, pod nos pa so nam dišale gobe in kostanj in drugi plodovi tega rodovitnega letnega časa.


Prijetno jesensko vreme še vedno nagovarja, naj se odpravimo v gozd, na travnik, ob jezero, na bližnji hrib … po nove dogodivščine, ki jih bomo hranili v srcu in jih z zgodbami obujali v dolgih zimskih večerih, ki bodo kmalu potrkali na vrata. Pozitivni odzivi otrok, motiviranost in veselje pri sodelovanju na vseh pripravljenih dejavnostih so nam dali potrditev, da so bile te premišljeno in strokovno izbrane. Veselimo se dni, ko je v vrtcu malo drugače, še bolj pa nas veselijo zadovoljni otroški obrazi, dobra volja in iskreni nasmehi, ki se širijo iz naših igralnic.


Tekst: Aleksandra Ambrož
Foto: Erika Jus


                                                                                                                                                            

Oglejte si tudi