Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Taščice v Dobju pri Planini

Ljudske pevke Taščice, članice KUD France Prešeren iz Vojnika, smo bile 25. avgusta 2016 povabljene k sodelovanju na tradicionalni tretji četrtkov večer na Kozjanski domačiji v Dobju pri Planini. Prireditev se odvija na približno 200 let stari, sicer obnovljeni kozjanski domačiji, in sicer z namenom ohranjanja ljudske dediščine, pod vodstvom gospoda Bojana Gučka. Domačija stoji na čudoviti lokaciji z razgledom na sosednje hribe vse do Planine in naprej. Sprejeli so nas izredno gostoljubni domačini, ki se že tretje leto trudijo privabiti čim več nastopajočih in gledalcev, kar jim, to moramo priznati, dobro uspeva.
Poleg nas so na začetku nastopili še mladi tamburaši pod vodstvom mentorice gospe Salobir, ki je poleg svojega pokojnega moža prava legenda kulturnega življenja v Dobju pri Planini (Pokaži kaj znaš idr.). Za prijetno glasbo je poskrbel Simpl band in 89 let stara (mlada) harmoničarka Milica Prešiček, sestra našega vojniškega glasbenika Rudija Recka. Nastopili so tudi Gala kvintet, citrarka Jasna Levičar s svojimi tremi učenkami, etnoskupina Nojeki iz Bistrice ob Sotli in za konec Šentjurski muzikanti.

Čas je hitro minil v prijetni pesmi in glasbi ter povezovanju Francija Podbrežnika (Solčavski Franci). Nastopajoči smo se na koncu še okrepčali ter se z obljubo, da drugo leto zopet pridemo, poslovili od teh lepih krajev in čudovitih gostiteljev.

Majda Brežnik, vodja Taščic
Foto: Franc Lebič

Oglejte si tudi