Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
4°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

Vzhodna liga podira rekorde

Vzhodna liga je prvenstvo v športnem plezanju, namenjeno mlajšim kategorijam plezalcev. Cilj prvenstva je približati tekmovalno vzdušje najmlajšim tekmovalcem, torej tistim, ki se še niso srečali z aktivnim treningom in tekmami, da bi pozneje lažje »preklopili« na način, kot so organizirane tekme državnega prvenstva.
Sicer je ta cilj drugotnega pomena. Za otroke je pomembna predvsem zabava in prijetno tekmovalno vzdušje brez večjega stresa. Pleza se v težavnosti na "flash" (da tekmovalci gledajo druge, ki so pred njimi, ni demonstratorjev) in z varovanjem od zgoraj. Prvi del smeri je navadno lažji, tako da se tekem lahko udeleži pravzaprav vsak, ki obiskuje kakršno koli plezalno šolo.

Leta 2011 smo v vzhodni Sloveniji prvič izvedli tekmo v balvanskem plezanju in to navkljub težavam s primerno infrastrukturo. Vmes je športno plezanje postalo olimpijski šport s tremi disciplinami, tako da smo leta 2016 prvič izvedli tudi tekmo v hitrostnem plezanju. Obe disciplini, balvani in hitrost, sta izredno atraktivni in pritegneta še več gledalcev in navijačev.

V Vojniku prirejamo tekme Vzhodne lige od leta 2014. Z odlično organizacijo, bogatimi nagradami in vojniško gostoljubnostjo je naša tekma vsako leto najbolj obiskana in seveda podira rekorde. Za bogate nagrade se moramo letos zahvaliti podjetjem Decathlon, Višinska baza, Iglu šport in Kibuba.

Obiskovalci letošnjih volitev so se najbrž čudili, zakaj je takšna gneča v okolici šole. Seveda je bila gneča, če pa je bilo na naši plezalski tekmi 328 tekmovalcev in seveda zraven več kot 1000 staršev, bratcev, sestric, trenerjev in klubskih navijačev. Glede na število tekmovalcev je to torej najbolj obiskana tekma v plezanju v vzhodni Sloveniji in obenem največji športni dogodek v občini Vojnik.

Na tekmo je svoje tekmovalce prijavilo kar 27 klubov, najbolj oddaljeni so se pripeljali iz Črnomlja. Najboljšim smo poleg nagrad podelili tudi medalje. Naši člani pri tem niso zaostajali. Osvojili so štiri medalje in kar nekaj vidnih uvrstitev! Moram pa priznati, da je konkurenca zadnja leta čedalje močnejša. Za to so zagotovo »krivi« tudi dosežki naše zlate olimpijke Janje Garnbret, ki je svoje prve dosežke slavila na tekmah Vzhodne lige!

Tekst: Karli Pintarič

Foto: Janez Krajnc

Oglejte si tudi