Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Samo Kunej in lokostrelstvo

S Samom sva bila dogovorjena, da mi bolje predstavi šport, s katerim se ukvarja – lokostrelstvo. Ko sem se pripeljal do njegove hiše, sem, še predno sem ga zagledal, slišal izza vogala poseben zvok: penk, penk …, ki je seveda oznanjal Sama, ki s svojim lokom strelja v tarčo na zelenici. Bil je v polni lokostrelski opremi.

Samo uporablja tako imenovan goli lok, ki ima minimalne dodatne naprave. Goli lok je izbral, ker pri njem strelec meri in strelja brez merilnih pripomočkov. Tudi stil in tehnika sta dokaj prvinska in zahtevata precejšnjo psihofizično pripravljenost ter natančnost, s tem pa je goli lok primerno izhodišče za razvoj drugih lokostrelskih tehnik (od bolj kompleksnih do bolj prvinskih).

Interes za lokostrelstvo mu je vzbudil članek o športu in bolj kot se je v ta šport poglabljal, bolj ga je mikalo, da bi poskusil tudi sam. S prvinami lokostrelstva ga je nato seznanil Zlatko Ulaga, nosilec mnogih državnih in evropskih rekordov, kasneje pa je tehniko izpolnjeval pri Marjanu in Andreji Izgoršek, nekdanji evropski prvakinji, kjer trenira še danes.

Z rednim in marljivim treningom, kjer na treningu običajno izstreli od 100 do 300 puščic, ter dobrimi trenerji se je sčasoma začel udeleževati tekmovanj pod okriljem Slovenske lokostrelske zveze. V tem letu mu je uspel izjemen podvig, saj je v kategoriji veteranov (nad 50 let) osvojil 2. mesto v slogu Goli lok, na 3D Slovenskem lokostrelskem pokalu, kjer štejejo rezultati petih tekem v sezoni. V disciplini 3D lokostrelci streljajo v umetne živali z razdalj od 5 do 30 metrov, ki pa strelcem niso znane in jih morajo pred strelom sami določiti, kar je predpogoj za uspešen strel. V vsako tarčo lokostrelci izstrelijo dve puščici in vsaka šteje. Poleg tega je Samo osvojil tudi 4. mesto v pokalu Arrowhead, kjer se strelja v tarče z različnih razdalj do 50 metrov. To uvrstitev želi v prihodnji sezoni še izboljšati.

S kolegi lokostrelci uživa tako na tekmah kot na skupnih treningih, ki so največkrat v naravi. Sam pove, da so lokostrelci zanimivi, prijazni, odprti ljudje, ki se spoštujejo, si radi pomagajo ter vzpodbujajo drug drugega. Druženja na čudovitih lokostrelskih poligonih, ki so posejani po vsej Sloveniji, so vedno znova prijetno doživetje.

S svojimi dosežki je zadovoljen, vendar se z uspehi pojavijo novi cilji. V naslednji sezoni namerava streljati tudi z instiktivnim lokom, kjer je tehnika streljanja drugačna. Z njim namerava tekmovati v okviru PTL - Pokala tradicionalnih lokov. Ta tekmovanja prirejajo tako v Sloveniji kot tudi v sosednjih državah.  

Izzivov za prihodnje mu ne manjka in ob njegovi zavzetosti sem prepričan, da jim bo kos.

Tekst: Nenad Vranešević

Foto: osebni arhiv


Oglejte si tudi