Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Dnevnik Viva-tlonca (5. del)

29. dan (sreda, 14. 2. 2021)

Danes je ponedeljek. Je, čisto zares, pogledam po uri. Marjanov klic po telefonu tako hitro obeta spremembe. Ravno takšen je tale malce hripav glas. Kot škarje, ki pridušajo zvok. Pomislim vnaprej, da je mogoče prišla vmes bolezen. 

"Hej moram ti povedati, nepričakovano se je zgodilo. Sedaj med našimi valovi (ti jedo žive in aktivne ta čas) je le dozorela odločitev. Grem na morje," hiti zaključiti besedo, ki vzbuja vibracije.


//Tedensko vadbeno poročilo preberem na mah. Pomembne stvari privlečem ven, ta zadnje subjektivno. Brez številk povzamem, kar odzvanja. Marjanov raport: "Ta čas je telovadba v prid. Sploh pri teku na smučeh se čutim veliko bolj stabilno in manj energije porabim na isti progi."//

Nadaljuje: "Veš, tu na morju imam spet nekaj, kar rabi veščo roko. In tudi to je svojevrstna okupacija telesa in misli. Obrezovanje je zelo zahtevno in je priprava, da oljka potem obrodi."


Primerjava me sama od sebe začudi. Kaj ima zimzelena rastlina s statusom športnika?! In kaj sploh poreče "rastlina" o vsej aktivaciji. To, da sva pridno rekrutirala vse telo po planu takoj v "drnc", ni v rastlino dajat. Ali njene moči. Pa sebe ravno zalotim, kako brezkompromisno hipoma padem v ta isti drnec, ki tli. Zdrava mera je zlata mera. Za gonilo športa in aktivacije. Olivno olje je znano po blažilnih učinkih omega maščobnih kislin na krvožilni sistem. In kot tak povezuje vneta stanja s proti-vnetji. Mogoče je to pogled naprej, pogled s primerne oddaljenosti. V srčiko je vpeta vez.


Navsezadnje miselnost športnika za organiziran urnik vadbe le malokrat zajema ta enakovredno načrtovan počitek. Je protiutež, je kot nihaj nihalne ure. Njena utež se zaniha v eno stran, da se lahko spusti v drugo stran. In ta stran je pri Marjanu ena kulturna rastlina, ki spočije. Mu po dopustu povrne moči. Temu rečemo biti "aktiven med oddihom".


Najdite si sami svoj prostor zase, kjer lahko vpletate um v čisto nevsakdanje stvari. Če delate fizično, je sproščujoča že ena miselna igra kart. Če imate dlje trajajočo obremenitev v kaki prisilni drži, naredite in opremite kad z dišavnicami (sivka, meta v pari tako ali tako podaljšuje vdih, sprošča duha in telo). Vselej je pomemben kos dneva spanec. Uspeh je zagotovljen, še sploh, če si zastavite, da dve uri prej ne boste izpostavljeni bombi informacij v ekranu vašega štirioglatega strica, prenosnika. To je tudi čas, ko boste otročje lahko zdrsnili v spanec.


Po večeru se jutro meri in pozna. Krasno jutro.


Besedilo in foto: Štefan Zabret

Oglejte si tudi