Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Dnevnik Viva-tlonca (4. del)

22. DAN (sreda, 17. 2. 2021)

"Tole ti daje Magda. Je domače pridelano," izza rahlo odpete jakne dvigne v višino oči. Se bolje vidi. Spisano z velikimi pisanimi črkami. Slog lepopisa. Črke padajo pod 75 stopinj kota, poševno naprej. Piše v črni: Slivova.


"Tele so posebej dobre," zamrmljam sam pri sebi. Vse vrste sadnih (aronija, črni ribez, jagoda, mediteranska figa). Leto nazaj sem jih skusil … Pisali so se mrzli dnevi okoli božiča. Nekaj izpod rok zlatih deklet, ki so obenem članice telovadne skupine Fitko; pod decembrskim drevesom se je našlo. Najboljšo od vseh teh, vsaj zame, figovo, sem prihranil in jo načel čisto na koncu jagodnega izbora marmelad. Z očmi prvo.


Takoj padeva v dileme oskrbe človeka dandanes oziroma bolje rečeno samooskrbe tukaj in zdaj. Človek vse večkrat pomisli na svoje moči, vire. Da je neusahljiv, je zdaj verjeti. Več smo na razdalji med seboj in rad daš svoje domače, pridelano. Predelano od tvoje roke, z brazd njive do jedilne mize.


"Veš Marjan, SLS, veš to, kaj pomeni?" Ni govora o pomanjševalnem prizvoku, čeravno doseže moč besede asociativne učinke, pa ni kake prave asociacije. Tako kot tisti, ki vodijo, docela raje ne gredo tu notri.


"Kratice pomenijo prehranski logotip. Je predstava za zdravo: SVEŽE, LOKALNO in SEZONSKO. S tem boš polnovredno jedel in tisto, kar pride večinoma iz prve roke. Jabolko je top slovensko sezonsko živilo z močnim geografskim poreklom gričevij in zmernega podnebja. Po drugi strani je super spodbujanje naših pridelovalcev, da tako jabolko daš v našo košarico. Z učinkovinami za ta kraj se nasitiš in pa sebi podariš bogat obrok.


"Poglejva pretekli teden," rečem med najinim ogrevanjem na kolesu.

//Maksimalen utrip se preračuna laično. To zmore vsak izmed vas. SU maks = 220 – leta. Če veste, koliko vam  bije srce, ko ste v najvišjih obratih, znate narediti vadbo varno, vam po meri. Marjan je januarja popisal naslednje meritve. Ko pogledamo povprečje 7 dni na kolesu (ob pogoju, da je vse te dni iste hitrosti vrtel pedala 34km/h), je sedaj videti, v kako dobri kondiciji je srčna mišica. Maksimalni pulz z začetka februarja (6 merjenih dni) je glede na januar znižan za cele 4 utripe.//


Po vajah v trim sobi je vzdušje prešerno. Na četrtem srečanju sva delala na mišicah kolka. Kar udobno sva se poglobila v vaje za izravnave sklepov.

"Ura je deset čez uro. Sedaj pa zadnja sončeva vaja s počepom," kar nisem želel nehati. Vaje so v kleku suvereno izvedene z izdihom. Sprostitev.   

 

Naredi tudi ti nekaj zase. Nastavi si mehko podlago. Greš v klek nanjo. Če imaš katero koli težavo, potem vajo delaj iz kleka na debelejši blazini. Od tod preideš enakomerno v položaj seda na golenicah. Ko opraviš to,  preideš z mislim v tri podaljšane vdihe (najbolje skozi nosne odprtine) in popraviš položaj medenice. Poskusi na 3 vstati. Izziv je, brez pomoči rok. Vaje so ti v izziv. So ti večna vzpodbuda.


Besedilo in foto: Štefan Zabret

Oglejte si tudi