Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Dnevnik Viva-tlonca

120. DAN (sreda, 2.6.2021)……… 18. del

Nekaj novega je zame te dni ukvarjanje z vikendom vnaprej. Načrt je, da se udeležim squash prvenstva za ekipe, katerega del sem bil že sezono nazaj. Takrat smo se z raznoliko igro uvrstili solidno in končali na 8. mestu. Letos imam za poletje načrtovanih kar več športnih dogodkov. Prav ta vikend me čaka še seminar za potrjevanje znanja športnega trenerja. Izbira odločitve je res težka. Še posebej ob misli, da sta oba dogodka na top športnih lokacijah. Marjan te dni poganja kolo po cestah in se občasno oglasi z vedno prijaznimi pozdravi z jadranske magistrale.

Trail Vojnik – Tomaž je eden bolj zabavnih in prikladnih, tako za pohodne prve korake kot tudi tekaške. Pravzaprav je enostavneje začeti s hojo in podaljšanim korakom v hrib. Če dihaš sproščeno, enakomerno skozi nos in se čutiš sposobnega, že poskusi preiti v tek. Pri tem upoštevaj nekaj pravil. Za tempo teka si postavi mejo svoje zmožnosti. Primerno svojim letom in sposobnostim, temu primerno pa počasi tudi napreduj. Na poti na Tomaž se ti odpira kar nekaj gor-dol odsekov. Lahko jih prehodiš navzgor navadno, v podaljšanem iztegnjenem koraku. Navzdol bodi pozoren, da stopaš čim bolj na fleksibilno stopalo. Če tečeš, ko si že bolj na ravnini, grabiš tla z sprednjim delom stopala.

Pogoj, da suvereno tečeš na krajšo trail razdaljo (približno 5 km) je, da si osnovno kondicijsko pripravljen. Če zmoreš narediti 10 počepov do višine kolk – koleno v 15 sekundah, je dobra pripravljenost na obzorju. Koleno je dobro fleksibilno. Ta hitrejši test delajo zdravi ljudje in tisti brez posebnih gibalnih omejitev. Počepi služijo za razvoj moči nog. Hitreje kot jih napravimo, bolj povečujemo vztrajnostni moment. S tem krepimo tudi jedro telesa, ki je v današnjem času največkrat zapostavljeno. Preveč sedimo.

Zato je oboje (hoja in pa tek) v gozdnih brezpotjih, po koreninah in klančkih gor – dol, idealna vadba za krepak trup. Ta da dobro in uspešno pretvorbo energije v učinkovit vzpon.

Zlasti je treba biti pazljiv pri sestopih ali spustih. V tem delu nesrečni dogodki (v nogah zvini, izpahi, zlomi) vsaj toliko ali več kot pri vzponu ne počivajo. Zaradi nerodnega sestopa ali surovega nabijanja kolena ob pete na trdo, pa je za tiste, ki morajo rehabilitirati koleno, brezglavo početje. To doseže stranski učinek. Mi si zagotovo želimo po enem obisku brezpotnega revirja napolniti glavo z vzdušjem narave in hkrati globoko vdihnemo. Za ponovitev in potešitev odkrivanje novega, v bližnjem lepem dnevu.

Teh potk je okoli Vojnika precej na izbiro.  

 Štefan Zabret

Oglejte si tudi